ciasto orzechowe z kremem czekoladowym

niesamowicie pyszne ciasto z kremem! Smacznie. Pyszne ciasto orzechowe z kremem czekoladowym.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 44 % 25 g
węglowodany 44 % 25 g
344 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

ubij jajka z cukrem. Dodaj cukier waniliowy, olej roślinny, sól, mąkę i zmielone orzechy włoskie.
wszystko dobrze wymieszaj, włóż do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
schłodzić gotowe ciasto przez 5-10 minut w formie,a następnie przenieść na ruszt.
przeciąć schłodzone ciasto na pół.
ubij jajko. Dodaj mąkę, kakao, kawę, wymieszaj.
dodając trochę zimnego mleka, doprowadzić masę czekoladowo-jajeczną do konsystencji ciasta naleśnikowego.
zagotuj mleko.
dodaj cukier.
wlej masę czekoladową do mleka przy ciągłym mieszaniu.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
Krem do ostygnięcia.
ubij zmiękczone masło mikserem.
w małych porcjach wstrzyknąć schłodzoną śmietanę, kontynuując ubijanie.
dodaj startą czekoladę do gotowego kremu.
wymieszaj wszystko.
połóż połowę kremu na dolnej połowie ciasta.
posyp startą czekoladą.
przykryj górną częścią ciasta.
nałóż krem i posyp pozostałą czekoladą.
gotowe ciasto czekoladowe z orzechami wstaw do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kawa rozpuszczalna - 94   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy