skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka z cukrem. Dodaj cukier waniliowy, olej roślinny, sól, mąkę i zmielone orzechy włoskie.
wszystko dobrze wymieszaj, włóż do formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
gotowość do sprawdzenia drewnianym szpikulcem.
schłodzić gotowe ciasto przez 5-10 minut w formie,a następnie przenieść na ruszt.
przeciąć schłodzone ciasto na pół.
ubij jajko. Dodaj mąkę, kakao, kawę, wymieszaj.
dodając trochę zimnego mleka, doprowadzić masę czekoladowo-jajeczną do konsystencji ciasta naleśnikowego.
zagotuj mleko.
dodaj cukier.
wlej masę czekoladową do mleka przy ciągłym mieszaniu.
gotuj śmietanę, aż zgęstnieje.
Krem do ostygnięcia.
ubij zmiękczone masło mikserem.
w małych porcjach wstrzyknąć schłodzoną śmietanę, kontynuując ubijanie.
dodaj startą czekoladę do gotowego kremu.
wymieszaj wszystko.
połóż połowę kremu na dolnej połowie ciasta.
posyp startą czekoladą.
przykryj górną częścią ciasta.
nałóż krem i posyp pozostałą czekoladą.
gotowe ciasto czekoladowe z orzechami wstaw do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g