pieczeń z kurczaka z soczewicą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
na patelni rozgrzej olej i lekko usmaż w nim części kurczaka.
Przenieś kurczaka na talerz.
na tej samej patelni ułóż boczek. Utopić tłuszcz. A następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
gotuj, mieszając, 5 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodaj soczewicę, wymieszaj.
dodaj bulion. Doprowadzić do wrzenia.
Przenieś mieszaninę warzyw do naczynia do pieczenia i ułóż kawałki kurczaka na wierzchu.
posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Przenieś kurczaka na talerz.
na tej samej patelni ułóż boczek. Utopić tłuszcz. A następnie dodaj cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
gotuj, mieszając, 5 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodaj soczewicę, wymieszaj.
dodaj bulion. Doprowadzić do wrzenia.
Przenieś mieszaninę warzyw do naczynia do pieczenia i ułóż kawałki kurczaka na wierzchu.
posyp tymiankiem, solą i pieprzem.
piec przez 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Soczewica suszona nie gotowana - 340 kcal/100g
- Soczewica suszona gotowana - 106 kcal/100g
- Soczewica - 340 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g