skład / składniki
gotowanie krok po kroku
robimy ciasto. (Zamiast proponowanej wersji ciasta możesz użyć gotowego miodu.)
zmiel ciasteczka na małe okruchy za pomocą blendera.
wymieszaj ze stopionym masłem, aż będzie gładkie.
na dnie formy, pokrytej pergaminem i nasmarowanej olejem roślinnym, połóż powstałą masę i wygładź.
włóż do piekarnika nagrzanego do 200 C na 12-15 minut.
Robienie sufletu.
w rondlu wymieszaj cukier, mąkę i kawę, dodaj mleko. Gotuj na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ciągle mieszając i gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj masło, cukier waniliowy i czekoladę.
oddziel żółtka od białek. Ubij żółtka i dodaj do masy mleczno-czekoladowej. Ostudzić.
białka ubić solą w mocną pianę.
delikatnie wstrzyknij białka do masy. Wymieszać.
ciasto posyp cukrem i wlej masę.
piec przez 30 minut w 180 C. Powierzchnia sufletu powinna być błyszcząca.
podawaj natychmiast, dekorując do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g
- Kruche ciasteczka - 716 kcal/100g