ciasto truskawkowe z kremem maślanym

bardzo ładne ciasto o delikatnym kremowym smaku i Truskawkowym finiszu. Naprawdę podobało mi się połączenie truskawek z kremem i kawałkami galaretki. Delikatne i zwiewne ciasto.Bardzo miękki biszkopt i delikatny krem z dodatkiem truskawek.
lakshmi-777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 25 % 10 g
węglowodany 63 % 25 g
236 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

aby zrobić biszkopt, podziel jajka na białka i żółtka.Białka wkładamy do lodówki.
podziel cukier na dwie identyczne porcje.Połowę mieszamy z żółtkami i wanilią, wyjmujemy białka z lodówki i ubijamy z małą prędkością w kombajnie na pianę, następnie stopniowo dodajemy pozostały cukier i ubijamy na stabilne szczyty.
dodaj białka do żółtek po trochu, delikatnie wymieszaj od dołu do góry.Stopniowo dodajemy mąkę.
wlej ciasto do formy wysmarowanej masłem .Przekręcamy kształt zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby w środku nie było kopuły.
Piec biszkopt przez 30 minut w nagrzanym piekarniku w 180 gr.bez otwierania drzwi .
gotowy biszkopt schładzamy na ruszcie, a następnie
przeciąć na pół.
przygotuj krem-ubij mikserem wszystkie składniki, aż zgęstnieje.
włóż jedno ciasto do formy, dobrze posmaruj kremem,rozłóż warstwę truskawek na wierzchu, ponownie przykryj kremem na wierzchu i połóż drugie ciasto.
wkładamy do lodówki na kilka godzin.Pozostały krem też.
wyjmij ciasto z lodówki, usuń formę i posmaruj kremem dookoła.
na wierzchu udekoruj galaretką, truskawkami.Posyp boki ciasta płatkami migdałów.
na wierzch galaretki posyp trochę makiem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Galaretka - 80   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Masa serowa - 207   kcal/100g
  • Serki twarogowe - 380   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Zagęszczacz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy