orientalne ciasteczka z daktylami i orzechami
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
wlej mąkę do miski, wlej stopione masło i zagniataj ciasto.
dodaj sok pomarańczowy, który nada ciasteczkom niepowtarzalny cytrusowy smak.Zagniatamy delikatne, nie przyklejające się do dłoni ciasto.
drobno posiekaj daktyle do nadzienia.
zmiel orzechy, aby pozostały duże kawałki, dodaj daktyle, cynamon, masło i cukier.Dobrze wymieszaj.
z ciasta uformujemy kulki z dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczymy i umieścimy na środku 1 łyżeczki. nadzienia.
formujemy kulki i kładziemy na wyłożonej blasze do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30 minut na złoty kolor.
gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
dodaj sok pomarańczowy, który nada ciasteczkom niepowtarzalny cytrusowy smak.Zagniatamy delikatne, nie przyklejające się do dłoni ciasto.
drobno posiekaj daktyle do nadzienia.
zmiel orzechy, aby pozostały duże kawałki, dodaj daktyle, cynamon, masło i cukier.Dobrze wymieszaj.
z ciasta uformujemy kulki z dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczymy i umieścimy na środku 1 łyżeczki. nadzienia.
formujemy kulki i kładziemy na wyłożonej blasze do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30 minut na złoty kolor.
gotowe ciasteczka posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g