bułeczki cynamonowe Franza
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
drożdże rozpuścić w mleku. Dodaj masło, cukier, sól i jajko. Wymieszać. Dodaj mąkę i zagnieść ciasto. Ugniataj przez około 10 minut. Pozwól mu podejść przez 30 minut, ugniataj i pozwól mu jeszcze podejść. Przepis na bułkę cynamonową jest po prostu idealny, z odpowiednim podejściem.
rozwałkuj ciasto na warstwę 20 x 30 cm.
posmaruj wierzch zmiękczonym masłem, posyp cynamonem i cukrem. Zwinąć warstwę (w poprzek) i pokroić w bułki.
bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
włóż bułki do piekarnika w temperaturze t 40 C na 15 minut. Następnie zwiększ t do 240 C i piecz przez 10-15 minut.
schłodzić gotowe bułki na ruszcie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g