ananasowe ciasto bezowe

ciasto ananasowe będzie twoim daniem koronnym! Smacznie. Piękny. Piękne i pyszne ciasto w pośpiechu.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 69 % 27 g
198 kcal
IG: 7 / 26 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.
  21. Krok 21:

    Krok 21.
  22. Krok 22:

    Krok 22.
  23. Krok 23:

    Krok 23.

zetrzyj mrożone masło.
dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
zagnieść elastyczne ciasto.
rozłóż ciasto rękami na naczyniu do pieczenia, tworząc boki.
nakłuć spód ciasta widelcem.
piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

wymieszaj granulowany cukier, masło i żółtka w rondlu.
dodaj skrobię i cukier waniliowy do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
następnie dodaj wodę i ananasa pokrojonego na kawałki.
za pomocą blendera wymieszaj wszystko i zmiksuj ananasa.
gotuj mieszaninę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
rozłóż powstałą mieszaninę na wierzchu ciasta.
ubij białka w puszystą pianę mikserem z bardzo dużą prędkością.
dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładką, przewiewną konsystencję.
rozłóż bezę na schłodzonym cieście. Uformuj go gumową szpachelką. 
włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
po 10 minutach obniż temperaturę do 120 stopni i piecz ciasto przez kolejne pół godziny.
schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej ,a na bezie pojawią się"Łzy anioła".

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy