skład / składniki
gotowanie krok po kroku
zetrzyj mrożone masło.
dodaj cukier, mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
zagnieść elastyczne ciasto.
rozłóż ciasto rękami na naczyniu do pieczenia, tworząc boki.
nakłuć spód ciasta widelcem.
piecz ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
wymieszaj granulowany cukier, masło i żółtka w rondlu.
dodaj skrobię i cukier waniliowy do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
następnie dodaj wodę i ananasa pokrojonego na kawałki.
za pomocą blendera wymieszaj wszystko i zmiksuj ananasa.
gotuj mieszaninę na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
rozłóż powstałą mieszaninę na wierzchu ciasta.
ubij białka w puszystą pianę mikserem z bardzo dużą prędkością.
dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i kontynuuj ubijanie, aż uzyskasz gładką, przewiewną konsystencję.
rozłóż bezę na schłodzonym cieście. Uformuj go gumową szpachelką.
włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 220 stopni.
po 10 minutach obniż temperaturę do 120 stopni i piecz ciasto przez kolejne pół godziny.
schłodzić gotowe ciasto w temperaturze pokojowej ,a na bezie pojawią się"Łzy anioła".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g