Dlaczego ciasto zostało nazwane pocałunkiem, teraz nikt nie wie. Chociaż na pewno istnieje pewna legenda na ten temat.
uważa się, że
ciasto bezowe
, a dokładniej bezy, zostały wynalezione przez pewnego kucharza o imieniu Gasparini. Mieszkał w mieście Meiringen w Szwajcarii (oto kolejny dowód na to, że w najcichszym kraju świata okresowo dokonywane są wielkie odkrycia). Istnieje jednak inna teoria, według której ciasto bezowe jest owocem fantazji pewnego François Massialo, który opisał przepis na deser w książce kucharskiej z 1692 roku.
ciasto bezowe jest prawdopodobnie najprostszym deserem ze wszystkich istniejących – według składu żywności. Zawiera tylko białka i cukier. Jednak aby przygotować ten najbardziej
ciasto bezowe
zajmie dużo cierpliwości i czasu. Bezy nie trzeba piec, w przeciwnym razie nic nie zadziała. Należy je ostrożnie suszyć na małym ogniu, pozwalając im równomiernie rosnąć, stają się przewiewne. Ciasto bezowe jest bardzo łatwe do zepsucia & ndash; bezy podczas pieczenia w środku mogą pozostać & laquo; surowe & raquo;.
czasami do ciasta bezowego dodaje się również skrobię, tylko nie ziemniaki, ale kukurydzę. Bezy można doprawić wanilią dla smaku.
Beza może być oddzielnym daniem lub być częścią innych ciast. Na przykład francuski deser o nazwie & laquo;Pływająca wyspa & raquo; właśnie używa bezy jako wierzchniej warstwy. A we Włoszech bezy są robione zupełnie inaczej niż my. Aby to zrobić, użyj płonącego syropu cukrowego. Jednak Najpopularniejszymi i najczęstszymi pozostają Francuskie bezy lub bezy.
ta strona znajduje się według słów:
przepis na ciasto bezowe
348 kcal
6 hours
Świetny przepis dla kogoś, kto ufa swojej powolnej kuchence! Ten przepis podoba
365 kcal
1 hour50 minutes
Delikatne ciasto dla wyjątkowych gości! Prosty przepis na niesamowity lakier.
380 kcal
12 hours
Niesamowicie piękne i pyszne ciasto dla najbardziej wymagających gospodyń
342 kcal
2 hours
Służy jako dekoracja stołu i jest niezwykle smaczna. Pyszne ciasto na Boże
349 kcal
4 hours
Niesamowicie pyszny i delikatny deser z przewiewną bezą! Smacznie.
380 kcal
7 hours
Przepis na pyszny tort weselny prosto z francuskiej piekarni! Milada autor
363 kcal
4 hours
Niezwykłe ciasto spodoba się dzieciom! Valeria autor przepisu
186 kcal
1 hour
Bardzo przewiewne i pyszne ciasto z kwaśną śmietaną i brzoskwiniami! Kuchnia
401 kcal
10 hours
Rozpływa się w ustach! Delikatnie, smacznie i szybko!
305 kcal
12 hours
Idealne ciasto z karmelowym środkiem! Ten przysmak z bezą to ciasto, które okaże
297 kcal
1 hour
Cóż, kto nie sapnie, patrząc na tak uroczą śnieżnobiałą choinkę? Serwowanie i
393 kcal
3 hours
Czy to delikatne, chrupiące ciasto może się nie podobać? Ciasto okazuje się
302 kcal
4 hours30 minutes
Przygotuj pyszne chrupiące ciasto na herbatę! Prosty przepis!
259 kcal
1 hour40 minutes
Pyszne ciasto bezowe o Smaku czekoladowo-migdałowym. Jedna z najsmaczniejszych
289 kcal
3 hours
Przewiewna, rozpływająca się w ustach uczta dla miłośników bezy! Zawsze
323 kcal
1 hour30 minutes
Przewiewny i pyszny deser na słodycze! Szybkie i proste ciasto bezowe ze
291 kcal
1 hour20 minutes
Niesamowicie pyszne ciasto z najdelikatniejszą bezą dla miłośników jabłek!
395 kcal
2 hours
Pyszne ciasto ze skondensowanym kremem mlecznym! Ciasto Esterhazy przepis
396 kcal
1 hour40 minutes
Uderz prosto w słodycze! Prosty przepis na niesamowicie pyszne ciasto!
Powiązane i dodatkowe kategorie:
- Świąteczny stół
- Ciasta domowe
- Jajka
- Nabiał
- Mąka
- Orzechy
- Słodkie
- Przyprawy przyprawy przyprawy
- Tłuszcze i oleje
- Wanilia
- Masło
- Przepisy na Wolnowar
- Ciasta bez mastyksu
- Ciasto bezowe
- Ciasto z orzechami
- Ciasta świąteczne
- Ciasto w powolnej kuchence
- Przepisy na 8 marca
- Białka
- Mleko
- Wegetarianizm
- Z orzechami włoskimi
- Cukier