choinka z bezą
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij bezę w mocną pianę, dodaj sok z cytryny (lub ocet z białego wina). Dodaj cukier puder kawałek po kawałku.
wyciśnij powstałą masę białkową z torby cukierniczej na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem w postaci gwiazdek o różnych rozmiarach.
włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejsz ogień do 100 stopni. I susz bezę przez 1,5 godziny.
ułóż gotowe bezy "piramidą", mocując śmietaną (ubij masło ze skondensowanym mlekiem).
posyp cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi owocami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g