choinka świąteczna z bezą

cóż, kto nie sapnie, patrząc na tak uroczą śnieżnobiałą choinkę? Serwowanie i smak. Pyszna i lekka beza-Choinka noworoczna.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 9 % 6 g
węglowodany 86 % 59 g
297 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

ubij bezę w mocną pianę, dodaj sok z cytryny (lub ocet z białego wina). Dodaj cukier puder kawałek po kawałku.

wyciśnij powstałą masę białkową z torby cukierniczej na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem w postaci gwiazdek o różnych rozmiarach.

włóż do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejsz ogień do 100 stopni. I susz bezę przez 1,5 godziny.

ułóż gotowe bezy "piramidą", mocując śmietaną (ubij masło ze skondensowanym mlekiem).

posyp cukrem pudrem i udekoruj kandyzowanymi owocami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy