Tańcząca Chmura w ustach

niesamowicie pyszny deser z galaretką jagodową i kremem maślanym! Niezwykle smaczne. To polskie wypieki starej kuchni, takie ciasto, czyli polskie ciasto przygotowywane na święta katolickie, na pamiątki. Dlatego czasami Polacy nazywają takie ciasta & quot; Dziady & quot;. Proces gotowania ma pewne podobieństwo do neapolitańskiego otwartego ciasta. Ciasto na placek piecze się w postaci talerza, pokrytego różnymi nadzieniami w postaci owoców, jagód, orzechów, suszonych owoców. Wszystko to z reguły jest bardzo drobno posiekane, ubite z jajkami, cukrem, przyprawione i doprowadzone do pożądanego stanu w piekarniku po przygotowaniu podstawy dla plyatsoków. Polskie tańce można glazurować czekoladą, cukrem. Są jednak placki bez nałożonej na wierzch pasty.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 58 % 25 g
250 kcal
IG: 23 / 8 / 69

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Masło do ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka gotowanych jajek

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj żółtka

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszać

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj proszek do pieczenia

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasto w kombajnie

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Kruche ciasto

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ugniataj ciasto rękami

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wytnij wzdłuż dna z kształtu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przycinanie Usuń

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe ciasto

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Jabłka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Obrane jabłka

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Starte jabłka z cynamonem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Koniak do jabłek i gruszek

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Gruszki

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Obrane gruszki

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gruszki z cukrem

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj wanilinę

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Masło do śmietany

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj cukier puder

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Dodaj śmietanę i mleko skondensowane

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowy krem

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Ciasto na talerzu

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Umieść dzieloną formę

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Na ciasto-nadzienie jabłkowe

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Posyp mielonymi orzechami włoskimi

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Top-krem

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Drugie ciasto

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Na nadzienie z ciasta gruszkowego

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Ciasteczka

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Zmiel ciasteczka na okruchy

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Posyp nadzieniem gruszkowym

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Top krem i trzecie ciasto

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Krem i czwarte ciasto

  38. Krok 38:

    Krok 38.

    Krem na czwartym cieście

  39. Krok 39:

    Krok 39.

    Namocz żelatynę

  40. Krok 40:

    Krok 40.

    Kompot wiśniowy

  41. Krok 41:

    Krok 41.

    Wiśnie z kompotu

  42. Krok 42:

    Krok 42.

    Sok wiśniowy

  43. Krok 43:

    Krok 43.

    Rozpuść żelatynę w gorącym soku

  44. Krok 44:

    Krok 44.

    Mrożone jagody: truskawki, jeżyny i czarne porzeczki

  45. Krok 45:

    Krok 45.

    Połóż wiśnię na wierzchu

  46. Krok 46:

    Krok 46.

    Wlać trochę galaretki

  47. Krok 47:

    Krok 47.

    Wlać już dobrą ilość galaretki

  48. Krok 48:

    Krok 48.

    Rozłóż jagody

  49. Krok 49:

    Krok 49.

    Podnieś boki formy

  50. Krok 50:

    Krok 50.

    Cięcie

  51. Krok 51:

    Krok 51.

ubij masło z cukrem, żółtkami i śmietaną.
dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.

ciasto okaże się bardzo delikatne, maślane. Prawie niemożliwe jest rozwałkowanie go wałkiem do ciasta. Dlatego musisz położyć kawałek ciasta na papierze do pieczenia i wygładzić go rękami do pożądanego rozmiaru. Następnie musisz przyciąć ciasto w okrągłym dzielonym kształcie.

piec przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni na tym samym papierze, na którym został zwinięty.
upiecz w ten sposób 4 ciasta.

jabłka obierz. Zetrzeć na tarce. Dodaj cukier, umieść na małym ogniu. Mieszaj, aż sok się uwolni. Następnie możesz rzadziej przeszkadzać.

gdy sok trochę odparuje, dodaj cynamon, a następnie, po chwili, wlej koniak. Gotuj jabłka, aż zapach alkoholu zniknie. Jabłka odstawić do ostygnięcia.

gruszki do czyszczenia. Zetrzeć na tarce. Dodaj cukier i umieść na małym ogniu. Mieszaj, aż sok się uwolni. Następnie możesz rzadziej przeszkadzać.

gdy sok trochę odparuje, dodaj wanilinę, a następnie dodaj koniak i gotuj gruszki, aż zapach alkoholu zniknie. Gruszki odstawić do ostygnięcia.
zmiel ciasteczka moździerzem.
zmiel orzechy za pomocą maszynki do mięsa.

ubij krem z masła, cukru pudru, śmietany. Na koniec dodaj mleko skondensowane.

Zdobądź mrożone jagody. Rozmrozić je.
wyjmij wiśnie z kompotu, wyjmij pestki.

umieść pierścień z dzielonej formy na naczyniu, włóż pierwsze ciasto do środka.

połóż nadzienie jabłkowe na cieście. Wlej i spłaszcz orzechy na wierzch. Rozłóż krem na orzechach.

połóż drugie ciasto na śmietanie. Ciasta są kruche i dlatego trzeba je układać jak puzzle.

połóż nadzienie gruszkowe na drugim cieście, zmielone ciasteczka na wierzchu. Dalej-krem.
ostrożnie ułóż trzecie ciasto. Na nim-warstwa kremu.
następnie połóż czwarte ciasto i wyślij plyatsek do lodówki na półtorej godziny, aby krem zestalił się.

dodaj cukier puder do soku wiśniowego.

żelatyna moczyć.
rozgrzej sok wiśniowy, wlej namoczoną żelatynę, wymieszaj i odstaw na bok, aby sok z żelatyną trochę ostygł.



ze względu na papier do pieczenia podnieś boki formy, ponieważ placek jest bardzo wysoki.

połóż warstwę wiśni na powierzchni plaitsoka. Wlać niewielką warstwę galaretki. Poczekaj, aż galaretka się złapie.

rozłóż wszystkie jagody. Wlać pozostałą galaretkę.
Wyślij placek do lodówki na noc.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Kompot - 60   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy