Rolada z serem śmietankowym

pyszna bułka z oryginalnym kremem z bakłażana! Niezwykłość. Przepis jest bardzo nietypowy. Długo wątpiłem, ale potem zrobiłem i nie żałowałem. Smak świeżości, to niezwykła bułka.
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 64 % 9 g
64 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Lód

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pietruszka

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekana natka pietruszki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyciśnięty sok

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Chlorofil

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przecedzić przez gazę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Chlorofil

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Lód

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyciśnij gazę

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż gazę do lodu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ubij żółtka z cukrem

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj miód

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj mąkę

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij z chlorofilem

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj ubite białka

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zagnieść krem

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wlać ciasto

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Biszkopt

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Odwróć biszkopt na czysty papier do pieczenia

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Zwiń rolkę razem z papierem

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zagotuj mleko z cukrem

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj wanilinę

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Obrać i pokroić bakłażana

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj bakłażana do mleka

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Schłodzić bakłażana

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Bakłażan w blenderze

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Posiekaj bakłażana

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dodaj miękki ser

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Rozłóż krem na biszkopcie

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Zwiń rolkę

opłucz i osusz pietruszkę, a następnie ubij ją w blenderze z wodą (200 ml) i lodem (3-4 sztuki).

wyciśnij sok z pietruszki, wlej do naczynia i gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu, aż pojawi się osad w postaci zielonych płatków.

włóż lód do głębokiej miski, na wierzchu gazę z zielonymi płatkami.

biszkopt: ubij żółtka, aby zwiększyły się trzy razy. Bez zatrzymywania się dodaj cukier. Kontynuuj ubijanie przez siedem minut. Po dodaniu miodu i delikatnym wprowadzeniu mąki.

wymieszaj wszystko i dodaj płatki pietruszki. Ubij masę, aż będzie gładka.

ubij białka osobno cukrem, aby pojawiły się szczyty. Po trzech przejściach dodaj je do ciasta, mieszając od dołu do góry w kółko.

ciasto przełożyć na blachę do pieczenia z pergaminem i piec przez 15 minut w 180 GR (rozgrzać wcześniej).

posyp biszkopt cukrem pudrem, Odwróć na czysty pergamin, usuń stary.

ponownie posyp cukrem pudrem i zwiń w rolkę papieru. Ostudzić.

krem: pokrój obrane bakłażany na kawałki i, jeśli chcesz, usuń nasiona.

rozpuść cukier z wanilią w gorącym mleku, dodaj bakłażana, gotuj przez siedem do ośmiu minut. Ostudzić.

Pellet w blenderze i ubij. Dodaj krem kremowy i ubij w Mus.

rozwiń biszkopt, posmaruj kremem i ponownie zwiń.

włóż bułkę do lodówki na trzy do czterech godzin.

gdy trzeba podać, posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Lód - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy