kawior z pieczonego bakłażana na zimę

taki cudownie pyszny kawior warzywny nigdy się nie znudzi! Podobało mi się to, że ten kawior można spożywać na śniadanie (jeśli nie dużo czosnku), w porze lunchu i kolacji. Szczególnie uwielbiam taki kawior ze słodką herbatą i czarnym chlebem. Kawior okazuje się smaczny i delikatny w smaku. Możesz dodać do niego czosnek i pieprz do smaku, ktoś lubi ostrzej, a następnie zwiększyć liczbę ząbków czosnku i włożyć więcej pieprzu. Kawior z bakłażana to przepis, który szczególnie mocno ciągnie w okresie jesienno-zimowym.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 53 % 9 g
węglowodany 41 % 7 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw do gotowania kawioru

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotowane bakłażany do pieczenia

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekana cebula

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Starte pomidory i pasta pomidorowa

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mielony czosnek

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bakłażany wyciśnięte z wody

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Siekanie bakłażana

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bakłażany przygotowane do smażenia

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażenie bakłażana

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowy kawior można układać z wysterylizowane słoiki lub jeść od razu.

bakłażan upiec w piekarniku. Podczas pieczenia bakłażana przygotuj wszystkie warzywa do smażenia: pokrój cebulę w bardzo drobną kostkę, zetrzyj pomidora, drobno posiekaj czosnek lub naciśnij czosnek.


po upieczeniu bakłażana należy natychmiast usunąć z nich skórę.

oczyszczone bakłażany umieścić pod uciskiem, aby płyn (woda) z nich szkła.


gdy cały płyn z bakłażana spłynie, należy je drobno posiekać (bardzo drobno).


po tym, jak wszystkie bakłażany zostaną posiekane (pokruszone), połóż je na patelni z rozgrzanym olejem i smaż przez 5-7 minut, ciągle mieszając, sól, a następnie włóż cebulę do bakłażana i smaż przez kolejne 5 minut (mieszając). Po upieczeniu (duszeniu) bakłażana z cebulą należy dodać startego pomidora, pomidora, czosnku, pieprzu, wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty mieszając.


gdy kawior ostygnie (jest również pyszny na gorąco), przed jedzeniem możesz dodać do niego trochę pachnącego słonecznika lub oliwy z oliwek.


smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy