Zapiekanka Jagodowa

pyszna i łatwa do zrobienia zapiekanka jagodowa dla każdego!
danetAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 3 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 50 % 9 g
118 kcal
IG: 56 / 44 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min
trudność gotowania:
czas gotowania: 50 min
kaloryczność 1 porcji: 215 kcal
opłucz jagody, usuwając gałązki i włóż do ogniotrwałego naczynia. W osobnej misce ubij białka, cukier i śmietanę. Wlej powstałą mieszaninę do miski z jagodami. Piec przez 10-15 minut w temperaturze 200°C. podczas serwowania połóż gałkę lodów na zapiekance.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Borówka - 36   kcal/100g

Podobne przepisy