ciasteczka grzyby na śmietanie w polewie czekoladowej

grzyby, które rosną bezpośrednio na stole.
gita35Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 22 % 16 g
węglowodany 69 % 50 g
364 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

cukier zmielić z jajkami (jedno całe jajko i żółtko drugiego), zmiękczony śliwka.olej.

dodaj sodę, sól, śmietanę.

dodaj przesianą mąkę, mieszając. Dodaj mąkę na tyle, aby ciasto było bardziej miękkie niż plastelina.

posyp mąką powierzchnię stołu lub deski, ułóż ciasto, ugniataj. Podziel na dwie części.

włóż białko do spodków, osobno mak.

rozwałkuj z jednej części ciasta kiełbasianego i pokrój na małe kawałki. Zwiń kawałek w kulkę, a następnie uformuj nogi ostrą końcówką. Zanurz dolną część nogi w białku, a następnie w maku.

ułóż nogi na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w gorącym piekarniku.

z drugiej części ciasta uformuj czapki. W czapkach zrób wgłębienie kciukiem. Piec, podobnie jak nogi.

aż czapki ostygną, połącz je z nogami, zanurzając ostry koniec nogi w białku i wkładając do wgłębienia w kapeluszu.

zanurz czapki w stopionej czekoladzie (możesz dodać mleko do czekolady) i włóż ciasteczka grzyby do wyschnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal / 100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy