skład / składniki
metoda gotowania
cukier zmielić z jajkami (jedno całe jajko i żółtko drugiego), zmiękczony śliwka.olej.
dodaj sodę, sól, śmietanę.
dodaj przesianą mąkę, mieszając. Dodaj mąkę na tyle, aby ciasto było bardziej miękkie niż plastelina.
posyp mąką powierzchnię stołu lub deski, ułóż ciasto, ugniataj. Podziel na dwie części.
włóż białko do spodków, osobno mak.
rozwałkuj z jednej części ciasta kiełbasianego i pokrój na małe kawałki. Zwiń kawałek w kulkę, a następnie uformuj nogi ostrą końcówką. Zanurz dolną część nogi w białku, a następnie w maku.
ułóż nogi na natłuszczonej blasze do pieczenia i piecz przez 15-20 minut w gorącym piekarniku.
z drugiej części ciasta uformuj czapki. W czapkach zrób wgłębienie kciukiem. Piec, podobnie jak nogi.
aż czapki ostygną, połącz je z nogami, zanurzając ostry koniec nogi w białku i wkładając do wgłębienia w kapeluszu.
zanurz czapki w stopionej czekoladzie (możesz dodać mleko do czekolady) i włóż ciasteczka grzyby do wyschnięcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal / 100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g