pieczony kalafior

pyszne i zdrowe danie z czosnkiem i roztopionym serem. Fakt, że nie musisz dzielić całej główki kapusty na osobne kwiatostany, ale możesz natychmiast ugotować pyszne danie bez poświęcania mu dużo czasu. Łatwy w przygotowaniu i pyszny.
matanyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 6 g
tłuszcze 62 % 18 g
węglowodany 17 % 5 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zestaw produktów do gotowania kapusty

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ugotuj kapustę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Daj czas aby kapusta ostygła, a woda ze szkła

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj kapustę serem zmieszanym z majonezem

weź widelce kalafiora, oczyść je z niepotrzebnych liści, umyj i

 zanurzyć we wrzącej osolonej wodzie na kilka minut (od 5-10 min.)

następnie wyjmij kapustę z patelni i pozwól jej lekko ostygnąć i spuścić wodę.

a tymczasem włącz piekarnik na ciepło (170-180 stopni), przygotuj mieszankę do smarowania kapusty. Aby to zrobić, wymieszaj majonez z wyciśniętym czosnkiem i startym serem na średniej tarce.

 

gdy kapusta lekko ostygnie, musisz pokryć ją całą tą mieszanką (lepiej zrobić to na blasze do pieczenia, na której jest gotowana) i włożyć do piekarnika .

  gdy skorupa się zarumieni, można ją wyciągnąć.



 pieczony kalafior gotuje się bardzo szybko.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy