pieczony kalafior
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź widelce kalafiora, oczyść je z niepotrzebnych liści, umyj i
zanurzyć we wrzącej osolonej wodzie na kilka minut (od 5-10 min.)
następnie wyjmij kapustę z patelni i pozwól jej lekko ostygnąć i spuścić wodę.
a tymczasem włącz piekarnik na ciepło (170-180 stopni), przygotuj mieszankę do smarowania kapusty. Aby to zrobić, wymieszaj majonez z wyciśniętym czosnkiem i startym serem na średniej tarce.
gdy kapusta lekko ostygnie, musisz pokryć ją całą tą mieszanką (lepiej zrobić to na blasze do pieczenia, na której jest gotowana) i włożyć do piekarnika .
gdy skorupa się zarumieni, można ją wyciągnąć.
pieczony kalafior gotuje się bardzo szybko.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g