Choinka czekoladowa z profiteroles Croquembouche
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
aby przygotować profiteroles, wlej wodę do rondla, dodaj masło i trochę soli. Rozpal ogień i jak tylko wszystko się zagotuje, ostrożnie wlej mąkę.
natychmiast wymieszaj, przytrzymaj przez trzy minuty. Ciasto zacznie odchodzić od ścian patelni. Zdejmij ją z ognia. Ostudzić, a następnie wbić jedno jajko na raz.
włóż ciasto do worka do szprycowania i wyciśnij małe kulki na blachę do pieczenia. Następnie upiecz je w temperaturze 180 stopni. piekarnik około czterdziestu minut.
profiteroles ostygną, po napełnieniu skondensowanym mlekiem ze strzykawki do ciasta.
przekręć stożek z papieru, napraw go, a następnie opuść ostrym końcem do słoika.
w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
zanurz każdy profiterol w czekoladzie, włóż do stożka. Gdy stożek jest pełny, włóż go do lodówki na całą noc (lub po prostu na zimno).
rano Odwróć na półmisek. Posyp cukrem pudrem, kakao.
natychmiast wymieszaj, przytrzymaj przez trzy minuty. Ciasto zacznie odchodzić od ścian patelni. Zdejmij ją z ognia. Ostudzić, a następnie wbić jedno jajko na raz.
włóż ciasto do worka do szprycowania i wyciśnij małe kulki na blachę do pieczenia. Następnie upiecz je w temperaturze 180 stopni. piekarnik około czterdziestu minut.
profiteroles ostygną, po napełnieniu skondensowanym mlekiem ze strzykawki do ciasta.
przekręć stożek z papieru, napraw go, a następnie opuść ostrym końcem do słoika.
w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
zanurz każdy profiterol w czekoladzie, włóż do stożka. Gdy stożek jest pełny, włóż go do lodówki na całą noc (lub po prostu na zimno).
rano Odwróć na półmisek. Posyp cukrem pudrem, kakao.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g