Choinka czekoladowa z profiteroles Croquembouche

elegancki deser, który opiera się na wyśmienitym francuskim ciastku! Oryginalna porcja znanych wafli ze skondensowanym mlekiem. Ta czekoladowa choinka z profiteroles tworzy specjalny świąteczny nastrój i jest bardzo interesująca do jedzenia: odłam sobie kawałek po kawałku...)) Ale musisz majstrować.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 58 % 30 g
287 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
aby przygotować profiteroles, wlej wodę do rondla, dodaj masło i trochę soli. Rozpal ogień i jak tylko wszystko się zagotuje, ostrożnie wlej mąkę.

natychmiast wymieszaj, przytrzymaj przez trzy minuty. Ciasto zacznie odchodzić od ścian patelni. Zdejmij ją z ognia. Ostudzić, a następnie wbić jedno jajko na raz.

włóż ciasto do worka do szprycowania i wyciśnij małe kulki na blachę do pieczenia. Następnie upiecz je w temperaturze 180 stopni. piekarnik około czterdziestu minut.

profiteroles ostygną, po napełnieniu skondensowanym mlekiem ze strzykawki do ciasta.

przekręć stożek z papieru, napraw go, a następnie opuść ostrym końcem do słoika.

w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

zanurz każdy profiterol w czekoladzie, włóż do stożka. Gdy stożek jest pełny, włóż go do lodówki na całą noc (lub po prostu na zimno).

rano Odwróć na półmisek. Posyp cukrem pudrem, kakao.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy