Crazy Pie

obfite, szalone ciasto czekoladowe dla całej rodziny!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 20 % 13 g
węglowodany 74 % 49 g
331 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min
wlej wszystkie luźne składniki do miski. Dodaj ocet, wodę i olej roślinny do mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka, włóż do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
schłodzić gotowe ciasto, ułożyć na talerzu. Można go podawać w ten sposób, można go ułożyć ulubionym kremem lub po prostu zalać czymś. Mam trzecią opcję... zalałam ciasto galaretką czekoladową... robi się to tak: do rondla wlewamy wodę i mleko na pół (w sumie 1,5 szklanki), dodajemy cukier do smaku, wsypujemy 3 łyżki kakao i mieszamy. W niewielkiej ilości wody rozcieńczyć 2 łyżki skrobi, wlać mieszaninę do galaretki, wymieszać, zagotować, ostudzić. To może wypełnić ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy