szalone ciasto
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej wszystkie luźne składniki do miski. Dodaj ocet, wodę i olej roślinny do mieszanki. Mieszaj, aż będzie gładka, włóż do wysmarowanej tłuszczem formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny.
schłodzić gotowe ciasto, ułożyć na talerzu. Można go podawać w ten sposób, można go ułożyć ulubionym kremem lub po prostu zalać czymś. Mam trzecią opcję... zalałam ciasto galaretką czekoladową... robi się to tak: do rondla wlewamy wodę i mleko na pół (w sumie 1,5 szklanki), dodajemy cukier do smaku, wsypujemy 3 łyżki kakao i mieszamy. W niewielkiej ilości wody rozcieńczyć 2 łyżki skrobi, wlać mieszaninę do galaretki, wymieszać, zagotować, ostudzić. To może wypełnić ciasto.
schłodzić gotowe ciasto, ułożyć na talerzu. Można go podawać w ten sposób, można go ułożyć ulubionym kremem lub po prostu zalać czymś. Mam trzecią opcję... zalałam ciasto galaretką czekoladową... robi się to tak: do rondla wlewamy wodę i mleko na pół (w sumie 1,5 szklanki), dodajemy cukier do smaku, wsypujemy 3 łyżki kakao i mieszamy. W niewielkiej ilości wody rozcieńczyć 2 łyżki skrobi, wlać mieszaninę do galaretki, wymieszać, zagotować, ostudzić. To może wypełnić ciasto.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g