Parada warzyw Antipasto

niesamowicie pyszny przepis na pieczone warzywa z nutą cytryny!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
62 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.

mój bakłażan, pokrojony w pierścienie (lub pół-pierścienie). Sól i przytrzymaj przez piętnaście minut, aby dać sok.

spłucz wodą i osusz papierową serwetką.

posmaruj patelnię oliwą z oliwek i usmaż bakłażany z obu stron, ale lekko.

pokrój cukinię w pierścienie o grubości półtora do dwóch cm i smaż.

pokrój pieprz w półpierścienie, pierścienie lub paski. Pomidory z krążkami cebuli (Duże).

umieść w naczyniu do pieczenia w rzędach:

cukinia

pieprz

bakłażany

pomidory

rozłóż krążki cebuli i ząbki czosnku na wierzchu. Doprawiamy przyprawami i polewamy oliwą z oliwek (nie więcej niż dwie łyżki stołowe).

Zamknij folią i umieść piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dziesięć minut.

wyjmij antipasto, posyp sokiem z cytryny, solą.

wkładamy do piekarnika bez folii na 10-15 minut.

wyjmij, ostudź, posyp świeżymi ziołami (opcjonalnie).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g

Podobne przepisy