skład / składniki
gotowanie krok po kroku
mój bakłażan, pokrojony w pierścienie (lub pół-pierścienie). Sól i przytrzymaj przez piętnaście minut, aby dać sok.
spłucz wodą i osusz papierową serwetką.
posmaruj patelnię oliwą z oliwek i usmaż bakłażany z obu stron, ale lekko.
pokrój cukinię w pierścienie o grubości półtora do dwóch cm i smaż.
pokrój pieprz w półpierścienie, pierścienie lub paski. Pomidory z krążkami cebuli (Duże).
umieść w naczyniu do pieczenia w rzędach:
cukinia
pieprz
bakłażany
pomidory
rozłóż krążki cebuli i ząbki czosnku na wierzchu. Doprawiamy przyprawami i polewamy oliwą z oliwek (nie więcej niż dwie łyżki stołowe).
Zamknij folią i umieść piec w piekarniku rozgrzanym do dwustu stopni przez dziesięć minut.
wyjmij antipasto, posyp sokiem z cytryny, solą.
wkładamy do piekarnika bez folii na 10-15 minut.
wyjmij, ostudź, posyp świeżymi ziołami (opcjonalnie).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g