skład / składniki
gotowanie krok po kroku
włóż dobrze umytą paprykę do torby i zawiąż. Trzymaj w kuchence mikrofalowej przez trzy minuty z maksymalną mocą. Schłodzić bez wyjmowania z torby.
cukinię pokroić w kółka. Smażyć w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Umieść w naczyniu do pieczenia.
pokrojoną w kostkę cebulę smażyć na złoty kolor.
dodaj przyprawy do przygotowanego mięsa mielonego, wymieszaj z cebulą i natką pietruszki.
połóż mięso mielone na cukinii równą warstwą.
usuń łodygi z papryki i usuń nasiona. Usuń skórę. Pokrój paprykę na małe kawałki. Umieścić na farszu.
obierz pomidory, posiekaj i połóż na papryce.
obrane ząbki czosnku - na pomidorach.
posyp suchymi preparatami i solą.
Zamknij folią i piec przez 15 minut.
wyjmij, zdejmij folię i piecz przez kolejne 10 minut.
sprawdzamy gotowość potrawy na czosnku: jeśli ząbek zostanie przebity widelcem, zapiekanka warzywna z mięsem mielonym jest gotowa.
posyp tartym serem i włóż do piekarnika na trzy minuty.
podawaj zapiekankę na gorąco posypaną świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Majeranek - 271 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g