Jesienne grzanki z bakłażana

chrupiące grzanki z bakłażana świetnie nadają się na śniadanie!
KseniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 74 % 29 g
203 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

gotowanie kawioru z bakłażana(według ulubionego przepisu).
drobno posiekaj cebulę i bakłażana i smaż na oleju roślinnym do miękkości, soli, pieprzu, możesz dodać czosnek…
bagietkę kroimy na kawałki, każdy smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na 15 minut, raz obracając.
rozłóż kawior na każdym kawałku (możesz go zastąpić domową adżiką).
na wierzchu-kawałki boczku (salami). Grzanki dekorujemy natką pietruszki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Boczek gotowany - 447   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy