ciasteczka prezent na Boże Narodzenie
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
smażyć migdały na patelni przez 5-7 minut, to samo z orzechami włoskimi. Następnie posiekaj orzechy w blenderze.
ubij białka, wlewając cukier. Dodaj sok z cytryny.
dodaj orzechy do masy białkowej, wymieszaj. Rozłóż powstałą masę łyżką stołową na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch kładziemy orzechy migdałowe.
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni, po upieczeniu ciasteczek przez 100-110 minut. Następnie można go pięknie zapakować w pudełka i dać znajomym na Nowy Rok.
ubij białka, wlewając cukier. Dodaj sok z cytryny.
dodaj orzechy do masy białkowej, wymieszaj. Rozłóż powstałą masę łyżką stołową na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch kładziemy orzechy migdałowe.
Rozgrzej piekarnik do 100 stopni, po upieczeniu ciasteczek przez 100-110 minut. Następnie można go pięknie zapakować w pudełka i dać znajomym na Nowy Rok.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g