ciasteczka prezent na Boże Narodzenie

Łatwe ciasteczka, które z łatwością zastąpią te kupione w sklepie. Będzie pyszne! Ciasteczka orzechowo-białkowe na Boże Narodzenie to chrupiące, pyszne ciasteczka. Prawdziwy prezent dla rodziny i przyjaciół na święta Nowego Roku!
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 27 % 20 g
węglowodany 63 % 47 g
401 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
smażyć migdały na patelni przez 5-7 minut, to samo z orzechami włoskimi. Następnie posiekaj orzechy w blenderze.

ubij białka, wlewając cukier. Dodaj sok z cytryny.

dodaj orzechy do masy białkowej, wymieszaj. Rozłóż powstałą masę łyżką stołową na blasze wyłożonej pergaminem. Na wierzch kładziemy orzechy migdałowe.

Rozgrzej piekarnik do 100 stopni, po upieczeniu ciasteczek przez 100-110 minut. Następnie można go pięknie zapakować w pudełka i dać znajomym na Nowy Rok.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy