skład / składniki
gotowanie krok po kroku
drożdże z dwiema łyżkami cukru rozcieńczyć w 50 ml ciepłej wody. Odłóż na bok.
wlej sól do miski, wlej ciepłe mleko, wlej przesianą mąkę.
wlej podniesioną czapkę drożdży na mąkę. Wymieszaj drożdże z mąką, dodaj pozostałe składniki, zagnieść ciasto bez oleju.
ciasto okaże się lepkie.
po uzyskaniu jednorodnego ciasta wlej olej i wymieszaj. Ciasto stanie się przyjemniejsze, ale nadal lepkie.
przykryj miskę ciasta i umieść w ciepłym miejscu na 2 godziny.
rozwałkuj warstwę ciasta. Posmaruj zmiękczonym masłem. Posyp mieszanką cynamonu i cukru.
pokrój rolkę na kawałki około 2,5-3 cm za pomocą nici.
umieść bułki w formie w niewielkiej odległości od siebie. Daj odległość.
włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
zrób sos.
wymieszaj zmiękczone masło, cukier puder i ser Philadelphia lub inny ser śmietankowy w mikserze.
wyjmij gotowe sinnabony z piekarnika, polej sosem i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g