ciasto mięsne z przekąskami

przepyszne ciasto mięsne pomoże Ci zamknąć robaka.
ValentinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 9 g
tłuszcze 56 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
174 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

włóż mielonego kurczaka do miski, dodaj śmietanę, lekko ubite jajko, sól, pieprz i wymieszaj masę.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż część przygotowanej masy i wygładź powierzchnię.
Piec ~15 minut w temperaturze ~180-190°C.
wyjmij formę z gotowym ciastem mięsnym, spuść powstały płyn (jeśli się uformował), ostrożnie przenieś ciasto na płaską powierzchnię (deskę do krojenia lub płaski talerz) i ostudź.
w ten sposób upiecz 3-4 ciasta z mielonego kurczaka. Ostudzić.
przygotuj krem grzybowy:
obierz cebulę i drobno posiekaj.
pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub kostkę.
umyj, osusz i posiekaj warzywa.
obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku.
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym podsmaż cebulę przez ~2 minuty.
dodaj grzyby i smaż, mieszając, 8 minut. Trochę soli i pieprzu.
grzyby z cebulą ostudzić.
włóż grzyby do miski blendera, dodaj ser topiony i ubij na gładką masę.
masę grzybową z serem przełożyć do miski, dodać zioła i czosnek i dobrze wymieszać. W razie potrzeby do smaku lekko posolić i pieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
połóż schłodzone ciasta mięsne na talerzu i posmaruj kremem grzybowym.
górne ciasto nie smarować.
zrób polewę serowo-majonezową:
podgrzej mleko lub śmietanę do temperatury ~70-80°, dodaj żelatynę instant i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odcedź roztwór żelatyny.
wlej śmietanę z żelatyną do blendera, dodaj 30 g topionego sera "bursztyn" i 3-5 łyżek majonezu. Ubij masę w blenderze, aż będzie gładka.
ściany boczne i powierzchnię ciasta posmarować masą serowo-majonezową i delikatnie wygładzić.
Udekoruj ciasto przekąskowe różą ze skórki pomidora, natką pietruszki i koperkiem, sałatą i figurami wyciętymi z papryki.
włóż ciasto do lodówki i pozostaw do zaparzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy