skład / składniki
metoda gotowania
włóż mielonego kurczaka do miski, dodaj śmietanę, lekko ubite jajko, sól, pieprz i wymieszaj masę.
nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, rozłóż część przygotowanej masy i wygładź powierzchnię.
Piec ~15 minut w temperaturze ~180-190°C.
wyjmij formę z gotowym ciastem mięsnym, spuść powstały płyn (jeśli się uformował), ostrożnie przenieś ciasto na płaską powierzchnię (deskę do krojenia lub płaski talerz) i ostudź.
w ten sposób upiecz 3-4 ciasta z mielonego kurczaka. Ostudzić.
przygotuj krem grzybowy:
obierz cebulę i drobno posiekaj.
pieczarki umyć i pokroić w plasterki lub kostkę.
umyj, osusz i posiekaj warzywa.
obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku.
na patelni rozgrzanej olejem roślinnym podsmaż cebulę przez ~2 minuty.
dodaj grzyby i smaż, mieszając, 8 minut. Trochę soli i pieprzu.
grzyby z cebulą ostudzić.
włóż grzyby do miski blendera, dodaj ser topiony i ubij na gładką masę.
masę grzybową z serem przełożyć do miski, dodać zioła i czosnek i dobrze wymieszać. W razie potrzeby do smaku lekko posolić i pieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
połóż schłodzone ciasta mięsne na talerzu i posmaruj kremem grzybowym.
górne ciasto nie smarować.
zrób polewę serowo-majonezową:
podgrzej mleko lub śmietanę do temperatury ~70-80°, dodaj żelatynę instant i mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Odcedź roztwór żelatyny.
wlej śmietanę z żelatyną do blendera, dodaj 30 g topionego sera "bursztyn" i 3-5 łyżek majonezu. Ubij masę w blenderze, aż będzie gładka.
ściany boczne i powierzchnię ciasta posmarować masą serowo-majonezową i delikatnie wygładzić.
Udekoruj ciasto przekąskowe różą ze skórki pomidora, natką pietruszki i koperkiem, sałatą i figurami wyciętymi z papryki.
włóż ciasto do lodówki i pozostaw do zaparzenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g