przekąski ptysie choinki
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
rozwałkuj gotowe ciasto francuskie, nałóż na nie wstępnie przygotowany szablon w postaci choinki. Wytnij ostrożnie.
wycinamy środek połowy choinek. Drugą połowę choinki pokrywamy żółtkiem, a następnie przyklejamy do nich choinki bez środka.
dostaniemy boki tartaletek.
pieczemy choinki w piekarniku w 180 stopniach. Gdy tylko choinki będą gotowe, przygotuj nadzienie.
zielony groszek, zielona cebula, pietruszka, gotowany kurczak, awokado wkładamy do blendera i siekamy wszystko.
wymieszaj tłuczone ziemniaki z twarogiem. Wypełniamy nasze choinki kremem. Udekoruj Kalinę na górze-będą to świąteczne zabawki, a także wędzony ser w postaci warkocza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Kalina - 26 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g
- Masa serowa - 207 kcal/100g
- Serki twarogowe - 380 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g