Amaretti

cudowne ciasteczka! Połączenie bezy z migdałami jest po prostu niezrównane! Łatwość przygotowania i smaku. To włoskie ciasteczka bezowe Amaretti z migdałami. Uwielbiam bezy w zasadzie, a z migdałami - całkowicie niezrównane.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 7 g
tłuszcze 18 % 14 g
węglowodany 73 % 57 g
385 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

migdały lekko podsmażyć na suchej patelni, zmielić w blenderze.

ubij białka w mocną pianę, dodaj cukier kawałek po kawałku. Ubić. Dodaj sok z cytryny lub ocet.

dodaj posiekane migdały.
ułóż powstałą masę białkową na blasze wyłożonej pergaminem.

umieść orzechy migdałowe na każdym ciastku.
włóż ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, zmniejsz temperaturę do 100 stopni.

piec przez 90 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy