ptysie nadziewane dynią i orzechami

słodki puff z niesamowitym nadzieniem. Oryginalny kształt ptysiów z nie mniej oryginalnym nadzieniem.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 40 % 19 g
węglowodany 47 % 22 g
278 kcal
IG: 5 / 73 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
pocieramy dynię na grubej tarce, dodajemy do niej cukier, posiekane orzechy, wszystko mieszamy.

rozmrażamy ciasto, odstawiamy na chwilę. Po zrolowaniu w warstwę. Pokrój go na prostokąty.

następnie przecinamy te prostokąty wzdłuż krawędzi (spójrz na zdjęcie).

kładziemy nadzienie na środku i łączymy nad nim rogi.

kładziemy ptysie z nadzieniem na blasze wyłożonej papierem. Na wierzchu ptysiu posmaruj ubite jajko.

pieczemy wszystko przez około 30-35 minut w 190 stopniach.

smacznego!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy