ciasto Ptasie mleko z kremem z kaszy manny

jeden z najpopularniejszych i najbardziej pożądanych przepisów od dziesięcioleci! Względna łatwość przygotowania, brak niespotykanych składników, stąd przepis z dostępnych dla zwykłych śmiertelników. To ciasto z ptasim mlekiem pochodzi z zeszytu mamy. Piekła go jako dziecko. Był kochany jeszcze wtedy, teraz podoba mi się nie mniej. Ciasto okazuje się bardzo satysfakcjonujące i bardzo smaczne!
filina-anAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 61 % 38 g
351 kcal
IG: 5 / 3 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

najpierw przygotuj krem. Na początek gotujemy semolinę, kładziemy ją na balkonie, aby ostygła. W międzyczasie trzy cytryny na drobnej tarce, nie zapomnij wybrać nasion (mała sztuczka: aby cytryny nie były gorzkie, należy je najpierw zalać wrzącą wodą przez kilka minut).

prawdopodobnie możesz zmielić w maszynce do mięsa lub zmielić blenderem, najważniejsze jest to, że cytryny tworzą kleik cytrynowy. Wymieszaj kleik cytrynowy z semoliną.



300 g masła zmielić z cukrem. Zaczynamy ubijać masło z cukrem i stopniowo dodajemy mieszankę cytrynowo-manną. Okazuje się, że jest dużo kremu i pożądane jest umieszczenie go między ciastami. Włóż gotowy krem do lodówki.



gotowanie ciast. Rozpuść 130 g masła, dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj jajka pojedynczo. Zgaś sodę octem, dodaj do ciasta. Stopniowo mieszając dodaj mąkę. Ciasto jest płynne.

podziel ciasto na pół. Dodaj kakao do połowy. Upiecz dwa ciasta-białe i brązowe. Pożądane jest, aby Forma do pieczenia nie była rozłączna, ponieważ ciasto wypływa przez nie ciasno zamykające się powierzchnie. Pokrój gotowe ciasta na pół, aby uzyskać 4 ciasta.



zaczynamy smarować kremem. Krem w lodówce zamarzł i zgęstniał, dzięki czemu można go nie rozprowadzać, ale nakładać. Krem dzielimy na 3 części. Połóż brązowe ciasto, nałóż jedną część kremu. przykryj białym ciastem, drugą częścią kremu, ponownie białym ciastem, trzecią częścią kremu, przykryj brązowym ciastem. Skrop ciasto gorącą krówką czekoladową.



Krówka:
wlej cukier i kakao do rondla, dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić trochę, dodać olej, dobrze wymieszać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy