skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj krem. Na początek gotujemy semolinę, kładziemy ją na balkonie, aby ostygła. W międzyczasie trzy cytryny na drobnej tarce, nie zapomnij wybrać nasion (mała sztuczka: aby cytryny nie były gorzkie, należy je najpierw zalać wrzącą wodą przez kilka minut).
prawdopodobnie możesz zmielić w maszynce do mięsa lub zmielić blenderem, najważniejsze jest to, że cytryny tworzą kleik cytrynowy. Wymieszaj kleik cytrynowy z semoliną.
300 g masła zmielić z cukrem. Zaczynamy ubijać masło z cukrem i stopniowo dodajemy mieszankę cytrynowo-manną. Okazuje się, że jest dużo kremu i pożądane jest umieszczenie go między ciastami. Włóż gotowy krem do lodówki.
gotowanie ciast. Rozpuść 130 g masła, dodaj cukier, wymieszaj. Dodaj jajka pojedynczo. Zgaś sodę octem, dodaj do ciasta. Stopniowo mieszając dodaj mąkę. Ciasto jest płynne.
podziel ciasto na pół. Dodaj kakao do połowy. Upiecz dwa ciasta-białe i brązowe. Pożądane jest, aby Forma do pieczenia nie była rozłączna, ponieważ ciasto wypływa przez nie ciasno zamykające się powierzchnie. Pokrój gotowe ciasta na pół, aby uzyskać 4 ciasta.
zaczynamy smarować kremem. Krem w lodówce zamarzł i zgęstniał, dzięki czemu można go nie rozprowadzać, ale nakładać. Krem dzielimy na 3 części. Połóż brązowe ciasto, nałóż jedną część kremu. przykryj białym ciastem, drugą częścią kremu, ponownie białym ciastem, trzecią częścią kremu, przykryj brązowym ciastem. Skrop ciasto gorącą krówką czekoladową.
Krówka:
wlej cukier i kakao do rondla, dobrze wymieszaj. Dodaj mleko. Gotować na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Ostudzić trochę, dodać olej, dobrze wymieszać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g