ciasto biszkoptowe mokra beza

rozpływa się w ustach! Delikatnie, smacznie i szybko! Podaruj domowi wakacje!
♚LarisynshikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 33 % 24 g
węglowodany 61 % 44 g
401 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.

ubij jajka, cukier, cukier waniliowy mikserem. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach, wymieszaj mikserem. Ciasto okaże się płynne jak śmietana.

wlej ciasto do miski wolnowaru. Ustaw czas pieczenia na 65 minut. Po sygnale dodaj kolejne 65 minut.

po zakończeniu pieczenia wyłącz ogrzewanie i pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut.

następnie odwróć miskę multicookera na Podstawki (patrz zdjęcie), możesz na filiżankach i pozostaw biszkopt w takim stanie zawieszenia, aż całkowicie ostygnie.

w piekarniku prosty biszkopt piecze się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Kształt powinien być wysoki, ponieważ biszkopt bardzo się podnosi.

po zakończeniu pieczenia pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na 20 minut.

Odwróć formę z herbatnikiem na podstawki i ostudź ją na stałe.

pokrój biszkopt na 5 kawałków.

ubij białka z cukrem pudrem i solą na bezę. Gdy pojawią się stabilne szczyty, dodaj kilka kropli kwasu cytrynowego i jeszcze raz ubij wszystko.

Piec bezy w 2 formach w temperaturze 110 stopni przez 2 godziny.

ciasto namoczyć syropem, posmarować śmietaną (ubić gotowane mleko skondensowane z masłem mikserem), włożyć 2. ciasto, również namoczyć syropem, posmarować śmietaną.

rozłóż 1 bezę. Posmaruj go kremem. Dalej-ciasto, impregnacja, krem, beza, krem, ciasto, impregnacja, krem, ciasto.

biszkopt bezowy jest prawie gotowy, pozostaje go udekorować.

  w tym celu przygotowujemy mokrą bezę: lekko ubijamy białka, wlewamy do nich cukier, wanilinę, wkładamy kwas cytrynowy. Umieść naczynia z powstałą mieszaniną w łaźni wodnej. Gdy tylko woda się zagotuje, ubij masę mikserem przez około 10-15 minut. Gdy tylko na kremie pojawią się silne ślady trzepaczki, zdejmij naczynia z ognia i ubij masę przez kolejne 3-5 minut.

 Dodaj do niego barwnik, ponownie ubij, przenieś do strzykawki do ciasta i udekoruj ciasto małymi różami, świeżymi truskawkami.

& nbsp; teraz wkładamy ciasto do lodówki do impregnacji.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy