skład / składniki
gotowanie krok po kroku
ubij jajka, cukier, cukier waniliowy mikserem. Kontynuując ubijanie, wlej olej roślinny i lemoniadę. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia w częściach, wymieszaj mikserem. Ciasto okaże się płynne jak śmietana.
wlej ciasto do miski wolnowaru. Ustaw czas pieczenia na 65 minut. Po sygnale dodaj kolejne 65 minut.
po zakończeniu pieczenia wyłącz ogrzewanie i pozostaw biszkopt do ostygnięcia na kolejne 20 minut.
następnie odwróć miskę multicookera na Podstawki (patrz zdjęcie), możesz na filiżankach i pozostaw biszkopt w takim stanie zawieszenia, aż całkowicie ostygnie.
w piekarniku prosty biszkopt piecze się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Kształt powinien być wysoki, ponieważ biszkopt bardzo się podnosi.
po zakończeniu pieczenia pozostaw biszkopt w wyłączonym piekarniku na 20 minut.
Odwróć formę z herbatnikiem na podstawki i ostudź ją na stałe.
pokrój biszkopt na 5 kawałków.
ubij białka z cukrem pudrem i solą na bezę. Gdy pojawią się stabilne szczyty, dodaj kilka kropli kwasu cytrynowego i jeszcze raz ubij wszystko.
Piec bezy w 2 formach w temperaturze 110 stopni przez 2 godziny.
ciasto namoczyć syropem, posmarować śmietaną (ubić gotowane mleko skondensowane z masłem mikserem), włożyć 2. ciasto, również namoczyć syropem, posmarować śmietaną.
rozłóż 1 bezę. Posmaruj go kremem. Dalej-ciasto, impregnacja, krem, beza, krem, ciasto, impregnacja, krem, ciasto.
biszkopt bezowy jest prawie gotowy, pozostaje go udekorować.
w tym celu przygotowujemy mokrą bezę: lekko ubijamy białka, wlewamy do nich cukier, wanilinę, wkładamy kwas cytrynowy. Umieść naczynia z powstałą mieszaniną w łaźni wodnej. Gdy tylko woda się zagotuje, ubij masę mikserem przez około 10-15 minut. Gdy tylko na kremie pojawią się silne ślady trzepaczki, zdejmij naczynia z ognia i ubij masę przez kolejne 3-5 minut.
Dodaj do niego barwnik, ponownie ubij, przenieś do strzykawki do ciasta i udekoruj ciasto małymi różami, świeżymi truskawkami.
& nbsp; teraz wkładamy ciasto do lodówki do impregnacji.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g