ciasto Kijowskie w powolnej kuchence

świetny przepis dla kogoś, kto ufa swojej powolnej kuchence! Ten przepis podoba mi się nie tylko ze względu na jego recepturę i smak. Kolejnym namacalnym plusem jest możliwość przygotowania ciasta za pomocą multicookera.
Tanuska-psAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 31 % 20 g
węglowodany 61 % 39 g
348 kcal
IG: 3 / 5 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

przygotuj krem. Po ubiciu jajka dodaj mleko i kontynuuj ugniatanie. Gdy masa stanie się jednorodna, dodaj cukier i podpal. Gdy masa zgęstnieje, usuń ją i schłodź.
połącz masę jajeczną ze zmiękczonym masłem i ubij. Włóż krem do lodówki i przygotuj ciasta.
ubij połowę białek, dodaj 25 g cukru i połowę cukru waniliowego. Dobrze ubij masę do stabilnych szczytów.
smażone na suchej patelni i posiekane orzechy mieszamy z mąką i 190 g cukru. Połowę masy orzechowej łączymy z ubitymi białkami i delikatnie mieszamy.
dno miski multicookera jest wyłożone pergaminem, kładziemy ciasto i pieczemy ciasto przez dwie i pół godziny w trybie "Pieczenie". Gdy ciasto będzie gotowe, pozwól mu ostygnąć.
ubij pozostałe białka, dodaj pozostałe 25 g cukru i połowę cukru waniliowego. Gotową masę pieczemy dokładnie tak samo jak pierwsze ciasto.
nasmaruj pierwsze ciasto kremem na wierzchu i połóż na nim drugie. Jest również smarowany. Udekoruj górę i boki ciasta według własnego uznania.

ciasto jest gotowe! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal / 100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy