skład / składniki
metoda gotowania
jajko kurze 6 szt.
cukier granulowany 150g
mąka pszenna 180g
mleko krowie 50g
olej słonecznikowy 10g
soda oczyszczona 0,5 g
kakao 1 łyżeczka
śmietana bita do smaku
wanilina do smaku
jajka z cukrem ubić mikserem elektrycznym na gęstą białą pianę. Dodaj mąkę, sodę, mleko ( 50 miligramów ), kilka kropli aromatu koniaku, łyżeczkę kakao, wszystko dobrze wymieszaj i ponownie ubij, aż powstanie bujna piana (10 minut ). Posmaruj miskę multicookera olejem roślinnym i wlej tam ciasto. Zamknij pokrywę, włącz Sieć i naciśnij przycisk Wybierz program, aby zainstalować program Pieczenie, naciśnij Start. Gotuj dokładnie godzinę przed końcem programu.
do smaku ciasto dekorujemy bitą śmietaną. Możesz zrobić kilka świeżych lub świeżo mrożonych jagód.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bita śmietana - 257 kcal/100g