skład / składniki
metoda gotowania
gotuj ryż do połowy ugotowany.
umyj paprykę, Wytnij środek, usuń wszystkie nasiona.
wymieszaj mięso mielone z solą i przyprawami (do smaku), mielonym pieprzem. Dodaj ugotowany ryż, wymieszaj.
smażyć cebulę (i marchewkę w razie potrzeby) w oleju roślinnym. Dodaj tosty do mięsa mielonego.
napełnij każdą paprykę mielonym ryżem.
w osobnej misce wymieszaj śmietanę z koncentratem pomidorowym, rozcieńcz wrzącą wodą do pożądanej konsystencji (wlewam pół szklanki wody, nie lubię dużo sosu, możesz wlać szklankę lub więcej), dodaj sól, pieprz, posiekany czosnek. Wlej sos do miski wolnowaru. Wyślij tam faszerowaną paprykę.
Ustaw program gaszenia na tyle długo, ile potrzebuje Twoja powolna kuchenka (patrz jego instrukcje). Mam to 40 minut.
podawaj paprykę nadziewaną mięsem i ryżem ze świeżymi ziołami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal / 100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g