skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Rozbij jajka do miski, dodaj 2 szklanki cukru, ubij mikserem lub blenderem. Dodaj szklankę mleka, jedną trzecią szklanki oleju słonecznikowego i ponownie wymieszaj.
Krok 2:
W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, półtorej łyżeczki sody, półtorej łyżki proszku do pieczenia i 6 łyżek kakao. Mieszać.
Krok 3:
Włóż czajnik (potrzebujemy szklanki wrzącej wody). Stopniowo dodajemy suche składniki do płynnych i mieszamy. Dodaj szklankę wrzącej wody, wymieszaj.
Krok 4:
Posmaruj miskę multicookera masłem. Wlej nasze ciasto do miski. Włóż miskę do multicookera i włącz tryb pieczenia na 1 godzinę. Po zakończeniu zostawiamy biszkopt w powolnej kuchence na 15-20 minut, aby się nie osiadł.
Krok 5:
Oto biszkopt, pozwól mu trochę ostygnąć, w międzyczasie zrób śmietanę.
Krok 6:
Wlej śmietanę do pojemnika do ubijania, dodaj szklankę cukru i wanilinę lub cukier waniliowy. Ubij mikserem lub blenderem na wysokich obrotach, aż śmietana stanie się gęstsza. (u mnie mikserem wyszło w 8 minut)
Krok 7:
Pokrój biszkopt na ciasta.
Krok 8:
Dobrze posmaruj każde ciasto śmietaną. Biszkopt jest gotowy. Lepiej jest wysłać go do lodówki na kilka godzin, aby był nasycony. Smacznego. Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, zobacz mój przepis wideo.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g