biszkopt czekoladowy w powolnej kuchence z kwaśną śmietaną

deser, który nie pozostawi nikogo obojętnym! Biszkopt czekoladowy to deser, który nie pozostawi nikogo obojętnym dzięki bogatemu czekoladowemu smakowi i niesamowitej porowatej strukturze, a ze względu na łatwość przygotowania z pewnością stanie się częstym gościem na twoim stole.
prostosmachnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 18 % 10 g
węglowodany 75 % 42 g
276 kcal
IG: 7 / 2 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Rozbij jajka do miski, dodaj 2 szklanki cukru, ubij mikserem lub blenderem. Dodaj szklankę mleka, jedną trzecią szklanki oleju słonecznikowego i ponownie wymieszaj.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym pojemniku wymieszaj przesianą mąkę, półtorej łyżeczki sody, półtorej łyżki proszku do pieczenia i 6 łyżek kakao. Mieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż czajnik (potrzebujemy szklanki wrzącej wody). Stopniowo dodajemy suche składniki do płynnych i mieszamy. Dodaj szklankę wrzącej wody, wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj miskę multicookera masłem. Wlej nasze ciasto do miski. Włóż miskę do multicookera i włącz tryb pieczenia na 1 godzinę. Po zakończeniu zostawiamy biszkopt w powolnej kuchence na 15-20 minut, aby się nie osiadł.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oto biszkopt, pozwól mu trochę ostygnąć, w międzyczasie zrób śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę do pojemnika do ubijania, dodaj szklankę cukru i wanilinę lub cukier waniliowy. Ubij mikserem lub blenderem na wysokich obrotach, aż śmietana stanie się gęstsza. (u mnie mikserem wyszło w 8 minut)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój biszkopt na ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze posmaruj każde ciasto śmietaną. Biszkopt jest gotowy. Lepiej jest wysłać go do lodówki na kilka godzin, aby był nasycony. Smacznego. Aby uzyskać bardziej szczegółowy opis, zobacz mój przepis wideo.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy