ciasto latające z bezą

Czy to delikatne, chrupiące ciasto może się nie podobać? Ciasto okazuje się bardzo smaczne, chrupiące i lekkie. W smaku ciasto bardzo przypomina "ciasto Kijowskie". Przygotowuje się bardzo łatwo, co najważniejsze, dokładnie ubij białka i dokładnie wysusz ciasta. Gotowe ciasta powinny łatwo odchodzić od papieru do pieczenia.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 28 % 20 g
węglowodany 65 % 47 g
393 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasta

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij białka do gęstości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier, nalewkę waniliową w małych porcjach i ubij masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. 1 łyżka. l. włóż białka do Kornetki z kręconą dyszą i posadź 6-7 małych bezesków do dekoracji.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Opiekamy orzeszki ziemne i drobno siekamy, dodajemy do mieszanki białkowej i mieszamy łopatką. Odłóż 1-2 łyżki od całkowitej masy. l.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W przypadku ciast na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 22-24 cm (otrzymamy 2 ciasta). Rozłóż masę według wielkości koła na pergaminie, wyrównaj powierzchnię szpatułką. Masę z orzeszkami ziemnymi, którą odłożyliśmy, rozprowadzamy łyżeczką w postaci małych ciastek, użyjemy ich do posypania ciasta. Suszymy ciasta przez 1-2 godziny w 100-120 C.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Składniki na krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W kadzi wymieszaj jajko z mlekiem i cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy kadzi do ognia i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Gotuj syrop, aż zgęstnieje. Gotowy syrop pozwala całkowicie ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste, dodaj schłodzony syrop mleczny i wanilię małymi porcjami, dokładnie ubijając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Składanie ciasta. Smarujemy jedno ciasto połową kremu (ostrożnie z ciastami, są bardzo delikatne i łatwo pękają), przykrywamy drugim. Boki ciasta pokrywamy kremem. Małe bezeski z orzechami (rozłożyliśmy je w formie tortilli) posiekaj na okruchy i posyp ciasto na wierzchu i bokach.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Udekoruj na górze czystymi bezeskami. Ciasto moczyć przez 2-3 godziny i podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy