skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki na ciasta
Krok 2:
Ubij białka do gęstości.
Krok 3:
Dodaj cukier, nalewkę waniliową w małych porcjach i ubij masę, aż cukier całkowicie się rozpuści. Masa powinna być gęsta i błyszcząca. 1 łyżka. l. włóż białka do Kornetki z kręconą dyszą i posadź 6-7 małych bezesków do dekoracji.
Krok 4:
Opiekamy orzeszki ziemne i drobno siekamy, dodajemy do mieszanki białkowej i mieszamy łopatką. Odłóż 1-2 łyżki od całkowitej masy. l.
Krok 5:
W przypadku ciast na pergaminie narysuj okrąg o średnicy 22-24 cm (otrzymamy 2 ciasta). Rozłóż masę według wielkości koła na pergaminie, wyrównaj powierzchnię szpatułką. Masę z orzeszkami ziemnymi, którą odłożyliśmy, rozprowadzamy łyżeczką w postaci małych ciastek, użyjemy ich do posypania ciasta. Suszymy ciasta przez 1-2 godziny w 100-120 C.
Krok 6:
Składniki na krem.
Krok 7:
W kadzi wymieszaj jajko z mlekiem i cukrem.
Krok 8:
Wkładamy kadzi do ognia i przy ciągłym mieszaniu doprowadzamy mieszaninę do wrzenia. Gotuj syrop, aż zgęstnieje. Gotowy syrop pozwala całkowicie ostygnąć.
Krok 9:
Ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste, dodaj schłodzony syrop mleczny i wanilię małymi porcjami, dokładnie ubijając.
Krok 10:
Składanie ciasta. Smarujemy jedno ciasto połową kremu (ostrożnie z ciastami, są bardzo delikatne i łatwo pękają), przykrywamy drugim. Boki ciasta pokrywamy kremem. Małe bezeski z orzechami (rozłożyliśmy je w formie tortilli) posiekaj na okruchy i posyp ciasto na wierzchu i bokach.
Krok 11:
Udekoruj na górze czystymi bezeskami. Ciasto moczyć przez 2-3 godziny i podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g