francuskie ciasto z ziemniakami, szynką i grzybami

pyszne, obfite ciasto nakarmi całą rodzinę! Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, ale okazuje się bardzo satysfakcjonujące i smaczne. Podawaj takie ciasto jako danie główne w połączeniu z sałatką warzywną. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 44 % 17 g
węglowodany 36 % 14 g
238 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki do nadzienia

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój grzyby na talerze i smaż na oleju roślinnym do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki ugotuj wcześniej w mundurkach. Obierz i pokrój w dużą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szynkę kroimy tak jak ziemniaki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj smażone grzyby do ziemniaków i szynki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce, posiekaj warzywa. Wszystko wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj 2 jajka. Wymieszaj nadzienie, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podziel gotowe ciasto francuskie na 2 części. Rozwałkuj każdą część.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż jedną część na dnie formy, tworząc wysokie boki. Rozłóż nadzienie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przykryj drugą częścią i przymocuj krawędzie. Odetnij nadmiar ciasta. W środku ciasta przecinamy ciasto, aby podczas pieczenia wydostała się para.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przed pieczeniem posmaruj ciasto jajkiem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz przez 30 minut w 190 C.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto lekko ostudzić i pokroić na porcje. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy