ciasto drożdżowe z jabłkami

warkocze jabłkowe o zapachu jesieni! Częstujemy się! Za oknem jest piękna złota jesień i chciałem wypełnić dom aromatem pieczenia! Warkocze są delikatne i pachnące. Ciasto jest uniwersalne, doskonale nadaje się zarówno do słodkich, jak i słonych nadzień (tylko wtedy dodaj mniej cukru).
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 12 % 5 g
węglowodany 76 % 31 g
190 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka, wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, wanilię i stopione masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej. Zagnieść ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jabłka obieramy i kroimy na dowolne kawałki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i dusić jabłka do miękkości. Po prostu nie prześwietlaj, aby jabłka nie straciły kształtu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy ciasto i ugniatamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto dzielimy na dowolne kawałki (w zależności od wielkości placków, które chcesz uzyskać). Rozwałkuj kawałek ciasta w prostokąt. Rozłóż nadzienie na środku i pokrój boki ciasta w paski (patrz zdjęcie).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na przemian przeplatając paski ciasta, tworzymy warkocz. Robimy to z całym testem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe warkocze pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podniesienia. Dopasowane warkocze smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowe warkocze niech ostygną.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    I podawaj do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal / 100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal / 100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Nalewka waniliowa - 250   kcal/100g

Podobne przepisy