skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta.
Krok 2:
Dodaj drożdże i cukier do ciepłego mleka, wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Dodaj jajko, wanilię i stopione masło.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej. Zagnieść ciasto.
Krok 5:
Ciasto zwijamy w kulkę, wkładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 6:
Zróbmy nadzienie.
Krok 7:
Jabłka obieramy i kroimy na dowolne kawałki.
Krok 8:
Na patelni rozpuść masło, dodaj jabłka, cukier, cynamon i sok z cytryny. Wymieszaj i dusić jabłka do miękkości. Po prostu nie prześwietlaj, aby jabłka nie straciły kształtu.
Krok 9:
Wyjmujemy ciasto i ugniatamy.
Krok 10:
Ciasto dzielimy na dowolne kawałki (w zależności od wielkości placków, które chcesz uzyskać). Rozwałkuj kawałek ciasta w prostokąt. Rozłóż nadzienie na środku i pokrój boki ciasta w paski (patrz zdjęcie).
Krok 11:
Na przemian przeplatając paski ciasta, tworzymy warkocz. Robimy to z całym testem.
Krok 12:
Gotowe warkocze pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut do podniesienia. Dopasowane warkocze smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 20 minut.
Krok 13:
Gotowe warkocze niech ostygną.
Krok 14:
I podawaj do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal / 100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal / 100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Nalewka waniliowa - 250 kcal/100g