suflet twarogowy z jagodami

delikatny suflet na niedzielne śniadanie spodoba się całej rodzinie! Suflet okazuje się bardzo smaczny, delikatny i przewiewny. Jeśli jest niewielu zjadaczy, radzę zmniejszyć liczbę składników, ponieważ takie danie jest smaczne świeżo przygotowane.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 46 % 18 g
202 kcal
IG: 11 / 39 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka (białka będą potrzebne nieco później), wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj semolinę i skrobię. Dodaj ilość kaszy manny w zależności od wilgotności twarogu, możesz potrzebować trochę mniej lub więcej. Konsystencja masy twarogowej powinna przypominać gęstą śmietanę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 25-30 minut, semolina powinna puchnąć, jeśli mieszanina natychmiast zacznie piec, to w gotowej formie może chrupać na zębach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach dodaj stopione masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I jagody. Mieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2 białka ubijamy na gęstą pianę i w kilku krokach wprowadzamy do mieszanki twarogowej, delikatnie mieszając.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Masę twarogową układamy w foremkach (formy wstępnie smarujemy olejem i posypujemy mąką).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I piec w 180-190 C przez około 20-25 minut, w zależności od wielkości kokilek. Podawaj natychmiast z piekarnika, gdy suflet ostygnie, zaczyna stopniowo spadać, to normalne!

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lepiej podawać bezpośrednio w foremkach, w przeciwnym razie dość trudno jest uzyskać bez uszkodzeń. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy