skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przetrzyj twaróg przez sito, dodaj cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka (białka będą potrzebne nieco później), wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Dodaj semolinę i skrobię. Dodaj ilość kaszy manny w zależności od wilgotności twarogu, możesz potrzebować trochę mniej lub więcej. Konsystencja masy twarogowej powinna przypominać gęstą śmietanę.
Krok 4:
Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 25-30 minut, semolina powinna puchnąć, jeśli mieszanina natychmiast zacznie piec, to w gotowej formie może chrupać na zębach.
Krok 5:
Po 30 minutach dodaj stopione masło.
Krok 6:
I jagody. Mieszać.
Krok 7:
2 białka ubijamy na gęstą pianę i w kilku krokach wprowadzamy do mieszanki twarogowej, delikatnie mieszając.
Krok 8:
Masę twarogową układamy w foremkach (formy wstępnie smarujemy olejem i posypujemy mąką).
Krok 9:
I piec w 180-190 C przez około 20-25 minut, w zależności od wielkości kokilek. Podawaj natychmiast z piekarnika, gdy suflet ostygnie, zaczyna stopniowo spadać, to normalne!
Krok 10:
Lepiej podawać bezpośrednio w foremkach, w przeciwnym razie dość trudno jest uzyskać bez uszkodzeń. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g