babeczki czekoladowe z nadzieniem twarogowym
skład / składniki
9
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Do nadzienia twarogowego zmiel twarożek z cukrem, w razie potrzeby możesz dodać cukier waniliowy lub skórkę z cytryny.
Krok 3:
Zmielić jajko z cukrem.
Krok 4:
Dodaj stopione i schłodzone masło (możesz użyć warzyw), wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj kefir i ponownie wymieszaj.
Krok 6:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym.
Krok 7:
Wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Rozłóż 1 łyżkę na dnie foremek do muffinek.l. ciasto.
Krok 9:
Rozłóż łyżeczkę nadzienia na cieście.
Krok 10:
Przykryj nadzienie ciastem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 25-30 minut.
Krok 11:
Wyjmij babeczki z piekarnika i pozwól im całkowicie ostygnąć. Przed podaniem w razie potrzeby udekoruj kremem lub polewą czekoladową. Smacznego!
przygotowanie babeczek jest bardzo proste. Do nadzienia lepiej jest wziąć tłusty twaróg domowy, jeśli twaróg jest mokry, dodaj łyżkę semoliny lub mąki do nadzienia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g