chleb z Ticino (Ticino)

przygotowanie domowego chleba jest bardzo łatwe i proste. Poczęstuj wszystkich! Ticino to włoskojęzyczny Kanton w południowej Szwajcarii. Chlebek dotarł tam najprawdopodobniej z Włoch, gdzie jest pieczony do dziś i nazywa się go tam riia pan, co można przetłumaczyć jako ustawiony w linii. Chleb jest bardzo przewiewny i delikatny i różni się od zwykłego chleba swoim niezwykłym kształtem, pieczony jest w postaci małych bułek. Cięcie tego chleba nie jest zwyczajowe, po prostu odłamuje się z niego odpowiednią liczbę bułek.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 13 % 7 g
węglowodany 75 % 41 g
259 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zrobienia chleba potrzebujemy mąki (wziąłem 1. gatunek), ciepłej wody, drożdży, soli, cukru i oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże i dokładnie zmiel je mąką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sól, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Na samym końcu dodaj olej i dokładnie ugniataj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagniataj ciasto przez 5-10 minut, aż będzie gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto układamy w misce i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ugniatamy ciasto i dzielimy na 8 równych części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy bułki ciasta w rzędzie, aby dotykały i pozostawiały do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30-40 minut. Ostrym nożem ostrożnie wykonujemy nacięcie wzdłuż bułek i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 25-30 minut, pieczemy na złoty kolor. W razie potrzeby chleb można posmarować mlekiem przed pieczeniem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy