skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do zrobienia chleba potrzebujemy mąki (wziąłem 1. gatunek), ciepłej wody, drożdży, soli, cukru i oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego.
Krok 2:
Przesiej mąkę do miski, dodaj drożdże i dokładnie zmiel je mąką.
Krok 3:
Dodaj sól, cukier i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj ciepłą wodę i zagniataj ciasto. Na samym końcu dodaj olej i dokładnie ugniataj.
Krok 5:
Zagniataj ciasto przez 5-10 minut, aż będzie gładkie.
Krok 6:
Ciasto układamy w misce i wysyłamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40-60 minut. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 7:
Ugniatamy ciasto i dzielimy na 8 równych części.
Krok 8:
Układamy bułki ciasta w rzędzie, aby dotykały i pozostawiały do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez 30-40 minut. Ostrym nożem ostrożnie wykonujemy nacięcie wzdłuż bułek i wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na 25-30 minut, pieczemy na złoty kolor. W razie potrzeby chleb można posmarować mlekiem przed pieczeniem.
Krok 9:
Wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na ruszcie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g