skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania kawioru potrzebujemy 2 dużych bakłażanów, 1 papryki, 2 małych pomidorów, 1 cebuli, soli i oleju roślinnego.
Krok 2:
Bakłażany i paprykę pieczemy w piekarniku do miękkości. Pieczę w 180 C przez około 20-25 minut. Pozwól warzywom trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć. Usuń skórkę z gotowego bakłażana i posiekaj nożem.
Krok 3:
Obierz paprykę ze skóry i nasion, a także drobno posiekaj nożem.
Krok 4:
Obierz pomidory.
Krok 5:
I posiekaj nożem.
Krok 6:
Posiekaj cebulę tak drobno, jak tylko to zrobisz.
Krok 7:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 8:
Dokładnie wymieszaj, dodaj sól i olej roślinny. W razie potrzeby możesz również dodać trochę ostrej papryki, cukru, soku z cytryny lub octu. Dodałam szczyptę pieprzu i łyżeczkę octu. Kawior jest gotowy, możesz go podać. Bardzo smaczne od razu w ciepłej formie. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g