kawior z bakłażana

Zrób domowy kawior z bakłażana, a rodzina będzie zadowolona! Kawior przypadł do gustu całej rodzinie bez wyjątku. Okazuje się bardzo smaczny i delikatny. Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Jeśli trudno jest zmielić wszystkie składniki nożem, myślę, że możesz spróbować kombajnu (ale jak dla mnie to w najbardziej ekstremalnych przypadkach), po prostu nie siekaj wszystkiego w puree, kawior powinien być lekko niejednorodny. Przechowywać w lodówce przez 1-2 dni.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania kawioru potrzebujemy 2 dużych bakłażanów, 1 papryki, 2 małych pomidorów, 1 cebuli, soli i oleju roślinnego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany i paprykę pieczemy w piekarniku do miękkości. Pieczę w 180 C przez około 20-25 minut. Pozwól warzywom trochę ostygnąć, aby się nie poparzyć. Usuń skórkę z gotowego bakłażana i posiekaj nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz paprykę ze skóry i nasion, a także drobno posiekaj nożem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz pomidory.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I posiekaj nożem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę tak drobno, jak tylko to zrobisz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dokładnie wymieszaj, dodaj sól i olej roślinny. W razie potrzeby możesz również dodać trochę ostrej papryki, cukru, soku z cytryny lub octu. Dodałam szczyptę pieprzu i łyżeczkę octu. Kawior jest gotowy, możesz go podać. Bardzo smaczne od razu w ciepłej formie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy