skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Na początek zajmijmy się sosem. Aby to zrobić, na każdym pomidorze wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża i napełniamy je wrzącą wodą. Pomidory trzymamy tam przez 2-3 minuty. Następnie spuść wrzącą wodę i zanurz w zimnej wodzie.
Krok 3:
Usuń skórkę z pomidorów i ubij w puree za pomocą blendera lub po prostu drobno posiekaj.
Krok 4:
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek, aż będzie lekko aromatyczny. Wlać przecier pomidorowy i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 5:
Po 30 minutach dodaj do sosu posiekaną bazylię, sól, cukier i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, a sos jest gotowy.
Krok 6:
Podczas gotowania sosu pokrój bakłażany w kółka o grubości około 5 mm.
Krok 7:
I smaż je na oleju roślinnym, aż będą złote i miękkie. Jeśli chcesz, możesz posypać bakłażany solą i pieprzem przed smażeniem, mam dość soli z sosu i sera, więc bakłażany nie są solone, ale skupiasz się na swoim smaku.
Krok 8:
Gdy sos i bakłażan są gotowe, bierzemy naczynie do pieczenia. Wlej sos na dno równą warstwą.
Krok 9:
Połóż smażony bakłażan na wierzchu.
Krok 10:
Posyp bakłażana startym parmezanem i rozłóż plasterki mozzarelli (jeśli użyjesz twardej mozzarelli do pizzy, tak jak ja, w tym przypadku lepiej zetrzeć ją na grubej tarce).
Krok 11:
Powtarzamy warstwy, aż formularz zostanie całkowicie wypełniony. Ostatnią warstwą będziemy mieli sos pomidorowy i ser, a także posiekaną białą bułkę tartą. Bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30 minut.
Krok 12:
Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g