bakłażan w sosie pomidorowo-serowym

delikatny bakłażan w aromatycznym sosie - każdy na pewno to pokocha! Według mnie jest to jedna z najsmaczniejszych opcji gotowania bakłażana, okazują się bardzo delikatne i pachnące. Pyszne zarówno na zimno, jak i na gorąco. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 41 % 9 g
114 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek zajmijmy się sosem. Aby to zrobić, na każdym pomidorze wykonujemy nacięcie w kształcie krzyża i napełniamy je wrzącą wodą. Pomidory trzymamy tam przez 2-3 minuty. Następnie spuść wrzącą wodę i zanurz w zimnej wodzie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń skórkę z pomidorów i ubij w puree za pomocą blendera lub po prostu drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż czosnek, aż będzie lekko aromatyczny. Wlać przecier pomidorowy i gotować przez 30 minut na małym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach dodaj do sosu posiekaną bazylię, sól, cukier i pieprz do smaku. Gotuj przez kolejne 5 minut, a sos jest gotowy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania sosu pokrój bakłażany w kółka o grubości około 5 mm.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I smaż je na oleju roślinnym, aż będą złote i miękkie. Jeśli chcesz, możesz posypać bakłażany solą i pieprzem przed smażeniem, mam dość soli z sosu i sera, więc bakłażany nie są solone, ale skupiasz się na swoim smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy sos i bakłażan są gotowe, bierzemy naczynie do pieczenia. Wlej sos na dno równą warstwą.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż smażony bakłażan na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp bakłażana startym parmezanem i rozłóż plasterki mozzarelli (jeśli użyjesz twardej mozzarelli do pizzy, tak jak ja, w tym przypadku lepiej zetrzeć ją na grubej tarce).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Powtarzamy warstwy, aż formularz zostanie całkowicie wypełniony. Ostatnią warstwą będziemy mieli sos pomidorowy i ser, a także posiekaną białą bułkę tartą. Bakłażany pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmujemy zapiekankę z piekarnika i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy