skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do zrobienia bułek potrzebujemy tylko kilku składników, a mianowicie gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego, jagód, cukru i jajka do smarowania.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 mm.
Krok 3:
I podziel na 6 równych części. Najpierw dzielę na kwadraty, a następnie rozwijam każdy kawałek do prostokąta, ale robisz to, co jest dla ciebie łatwiejsze.
Krok 4:
Na krawędzi prostokąta z większej strony rozłóż jagody w rzędzie i posyp je łyżeczką 1.cukier (lub do smaku). Jeśli masz jagody, takie jak moje zamrożone, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Po przeciwnej stronie jagód wykonujemy równoległe nacięcia pod kątem, nie docierając do jagód o 1-2 cm.
Krok 5:
Ostrożnie zawiń jagody w rurkę, ostrożnie ściśnij krawędź ciasta i zawiń rurkę z jagód w rolkę.
Krok 6:
Zawijamy powstałą rolkę w formie ślimaka.
Krok 7:
Powstałe ślimaki układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut na odpoczynek. Po 15 minutach bułki smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy cukrem.
Krok 8:
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się dobrze zrumienić. Gotowe bułki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g