ptysie z jagodami

delikatne zwiewne bułeczki, na pewno ci się spodobają! Bułeczki są bardzo smaczne i bardzo piękne. Każda jagoda, którą kochasz, może służyć jako nadzienie! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 29 % 16 g
węglowodany 62 % 34 g
303 kcal
IG: 6 / 59 / 35

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do zrobienia bułek potrzebujemy tylko kilku składników, a mianowicie gotowego ciasta francuskiego i drożdżowego, jagód, cukru i jajka do smarowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj ciasto o grubości 3-4 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    I podziel na 6 równych części. Najpierw dzielę na kwadraty, a następnie rozwijam każdy kawałek do prostokąta, ale robisz to, co jest dla ciebie łatwiejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na krawędzi prostokąta z większej strony rozłóż jagody w rzędzie i posyp je łyżeczką 1.cukier (lub do smaku). Jeśli masz jagody, takie jak moje zamrożone, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Po przeciwnej stronie jagód wykonujemy równoległe nacięcia pod kątem, nie docierając do jagód o 1-2 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie zawiń jagody w rurkę, ostrożnie ściśnij krawędź ciasta i zawiń rurkę z jagód w rolkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawijamy powstałą rolkę w formie ślimaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powstałe ślimaki układamy na blasze do pieczenia i odstawiamy na 15 minut na odpoczynek. Po 15 minutach bułki smarujemy ubitym jajkiem i posypujemy cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 C przez około 15-20 minut. Bułeczki powinny się dobrze zrumienić. Gotowe bułki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do stołu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy