kosze z piaskiem z dżemem

wszyscy twoi goście zachwycą się takimi koszami! Kosze okazują się bardzo smaczne i bardzo eleganckie. Przygotowanie jest bardzo proste i oprócz czasu na schłodzenie ciasta jest dość szybkie. Aby proces gotowania był szybszy, radzę przygotować ciasto poprzedniej nocy, poczekać, aż ciasto lekko ostygnie, włożyć do foremek i schłodzić do momentu pieczenia bezpośrednio w foremkach. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 1 g
8 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby to zrobić, ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jajko, cukier puder, szczyptę soli i mleko, wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki olejowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj miksera, aby zagnieść miękkie ciasto. Nie musisz długo ugniatać ciasta, po prostu wymieszaj całą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zbieramy ciasto w grudkę(nie ugniatamy ciasta). Zawijamy w folię lub wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na 30-40 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i zwijamy w warstwę o grubości około 3 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto w porcjach. (Został mi mały kawałek ciasta, z którego zrobiłam ciasteczka). Formy wysyłamy ponownie do lodówki na 20 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij foremki z ciastem z lodówki, dokładnie nakłuj powierzchnię ciasta widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wlej fasolę (lub inny odpowiedni ładunek). Pieczemy w tej formie kosze w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 15 minutach usuwamy ładunek i wysyłamy kosze przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie całkowicie gotowe.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia koszy możesz zrobić bezę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W tym celu przygotujemy syrop. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem. Ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotuj syrop, aż temperatura osiągnie 118 C (w przybliżeniu, po ugotowaniu, gotuj syrop przez 5 minut z lekkim gotowaniem).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy syrop się zagotuje, zaczynamy ubijać białka, ubijamy do stabilnej piany.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowy syrop wlewa się cienkim strumieniem do pracujących łopatek miksera. Ubij mieszaninę na gęstą błyszczącą masę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wypełnij gotowe kosze ulubionym gęstym dżemem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Na wierzch za pomocą worka do szprycowania lub po prostu łyżką rozprowadź bezę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Aby ugotować bezę, wyślij Kosze do piekarnika nagrzanego do 220 C na 3 minuty lub do momentu, gdy beza się zrumieni (uważnie obserwuj, dzieje się to szybko). Wyjmujemy kosze z piekarnika, pozwalamy trochę ostygnąć i możemy podawać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 265   kcal/100g
  • Dżem gruszkowy - 268   kcal/100g
  • Dżem z pigwy - 223   kcal/100g
  • Dżem jabłkowy - 265   kcal/100g
  • Dżem - 265   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy