skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotuj ciasto.
Krok 2:
Aby to zrobić, ubij masło w temperaturze pokojowej, aż będzie puszyste.
Krok 3:
Dodaj jajko, cukier puder, szczyptę soli i mleko, wszystko dokładnie ubij, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Przesiej mąkę i dodaj do mieszanki olejowej.
Krok 5:
Użyj miksera, aby zagnieść miękkie ciasto. Nie musisz długo ugniatać ciasta, po prostu wymieszaj całą mąkę.
Krok 6:
Zbieramy ciasto w grudkę(nie ugniatamy ciasta). Zawijamy w folię lub wkładamy do torby i wysyłamy do lodówki na 30-40 minut.
Krok 7:
Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i zwijamy w warstwę o grubości około 3 mm.
Krok 8:
Rozłóż ciasto w porcjach. (Został mi mały kawałek ciasta, z którego zrobiłam ciasteczka). Formy wysyłamy ponownie do lodówki na 20 minut.
Krok 9:
Wyjmij foremki z ciastem z lodówki, dokładnie nakłuj powierzchnię ciasta widelcem, przykryj papierem do pieczenia i wlej fasolę (lub inny odpowiedni ładunek). Pieczemy w tej formie kosze w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 15 minut.
Krok 10:
Po 15 minutach usuwamy ładunek i wysyłamy kosze przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie całkowicie gotowe.
Krok 11:
Podczas pieczenia koszy możesz zrobić bezę.
Krok 12:
W tym celu przygotujemy syrop. W rondelku wymieszaj wodę z cukrem. Ciągle mieszając, aby cukier się rozpuścił, doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
Krok 13:
Gotuj syrop, aż temperatura osiągnie 118 C (w przybliżeniu, po ugotowaniu, gotuj syrop przez 5 minut z lekkim gotowaniem).
Krok 14:
Gdy syrop się zagotuje, zaczynamy ubijać białka, ubijamy do stabilnej piany.
Krok 15:
Gotowy syrop wlewa się cienkim strumieniem do pracujących łopatek miksera. Ubij mieszaninę na gęstą błyszczącą masę.
Krok 16:
Wypełnij gotowe kosze ulubionym gęstym dżemem.
Krok 17:
Na wierzch za pomocą worka do szprycowania lub po prostu łyżką rozprowadź bezę.
Krok 18:
Aby ugotować bezę, wyślij Kosze do piekarnika nagrzanego do 220 C na 3 minuty lub do momentu, gdy beza się zrumieni (uważnie obserwuj, dzieje się to szybko). Wyjmujemy kosze z piekarnika, pozwalamy trochę ostygnąć i możemy podawać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 265 kcal/100g
- Dżem gruszkowy - 268 kcal/100g
- Dżem z pigwy - 223 kcal/100g
- Dżem jabłkowy - 265 kcal/100g
- Dżem - 265 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g