jaja w puchatym gnieździe
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie włóż żółtka do oddzielnych małych foremek (aby nie mieszać ze sobą)
Krok 2:
Następnie musimy ubić białka solą. Powinieneś zrobić fajną pianę.
Krok 3:
Rozłóż białka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla piękna dekorujemy je w formie gniazd.
Krok 4:
Teraz trzeszczy nasz ser
Krok 5:
Posyp nim powstałe białka, aby leżały na nich w jednolitej warstwie.
Krok 6:
Na środku naszych gniazd kładziemy żółtka. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 6 minut.
Wskazówka dotycząca ubijania białek: białka należy bardzo dokładnie oddzielić od żółtek, lepiej je ubijać w temperaturze pokojowej za pomocą całkowicie suchych i czystych naczyń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g