jaja w puchatym gnieździe

niesamowita wariacja na temat jajecznicy. Ciekawe i niezwykłe! Jest po prostu niezrównany zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu.
AlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 16 g
tłuszcze 48 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musimy oddzielić żółtka od białek. Następnie włóż żółtka do oddzielnych małych foremek (aby nie mieszać ze sobą)

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie musimy ubić białka solą. Powinieneś zrobić fajną pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż białka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla piękna dekorujemy je w formie gniazd.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz trzeszczy nasz ser

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posyp nim powstałe białka, aby leżały na nich w jednolitej warstwie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku naszych gniazd kładziemy żółtka. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 6 minut.

Wskazówka dotycząca ubijania białek: białka należy bardzo dokładnie oddzielić od żółtek, lepiej je ubijać w temperaturze pokojowej za pomocą całkowicie suchych i czystych naczyń.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy