czekoladowe babeczki bez jajek

Szybki, bez większych kosztów i bardzo smaczny przepis na bezmięsny deser! Te babeczki są gotowane bez jajek! Oznacza to, że można je jeść na czczo, wegetarianie, a nawet weganie!
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 25 % 16 g
węglowodany 68 % 43 g
325 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W dużym pojemniku najpierw wymieszaj luźne składniki. Wykonujemy wgłębienia na płyn.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ekstrakt waniliowy do pierwszego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ocet jabłkowy do drugiego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej do trzeciego.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj wodę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystko dokładnie wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej ciasto do formy gdzieś na trzy czwarte części. Piec przez 20-30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmujemy gotowe babeczki, trochę schładzamy i wyjmujemy z formy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy