chleb drożdżowy bez ugniatania

trochę wysiłku, a domowy chleb będzie na stole! Chleb jest przygotowywany bardzo prosto! Ogromny plus takiego chleba, ciasto nie musi być ugniatane, wystarczy wymieszać wszystko łyżką. Co najważniejsze, po dopasowaniu ciasta zachowuj się z nim bardzo ostrożnie, aby ciasto straciło jak najmniej powietrza! Spróbuj gotować, a zobaczysz, że pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 83 % 44 g
211 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę i sól do miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W ciepłej wodzie hodujemy drożdże z 1 łyżką.l cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj roztwór drożdży do mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj łyżką i zagniataj miękkie i lepkie ciasto. Nie musisz niczego ugniatać, po prostu wymieszaj łyżką, aż będzie gładka! Ciasto powinno być lepkie, ale nie płynne, powinno zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się! Ponieważ mąka jest inna dla każdego, możesz potrzebować mniej więcej mąki, jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj trochę mąki, a jeśli jest strome, dodaj trochę ciepłej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp ciasto mąką i zaokrąglij, posyp miskę mąką lub posmaruj olejem roślinnym, rozłóż ciasto i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,30 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopasuj ciasto, rozłóż je z miski na posypanym mąką stole (po prostu odwróć miskę ciasta). Ostrym nożem lub skrobakiem do ciasta dzielimy ciasto na 2 części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś na blachę do pieczenia. Posyp powierzchnię ciasta mąką, przykryj ręcznikiem lub folią i pozostaw na 15 minut do odpoczynku, ciasto powinno w tym czasie trochę pasować.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 230 C przez 10 minut z parą (kładziemy głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 10 minutach bierzemy blachę do pieczenia z wodą, zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy