skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Przesiej mąkę i sól do miski.
Krok 3:
W ciepłej wodzie hodujemy drożdże z 1 łyżką.l cukier.
Krok 4:
Dodaj roztwór drożdży do mąki.
Krok 5:
Wymieszaj łyżką i zagniataj miękkie i lepkie ciasto. Nie musisz niczego ugniatać, po prostu wymieszaj łyżką, aż będzie gładka! Ciasto powinno być lepkie, ale nie płynne, powinno zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się! Ponieważ mąka jest inna dla każdego, możesz potrzebować mniej więcej mąki, jeśli ciasto okaże się płynne, dodaj trochę mąki, a jeśli jest strome, dodaj trochę ciepłej wody.
Krok 6:
Posyp ciasto mąką i zaokrąglij, posyp miskę mąką lub posmaruj olejem roślinnym, rozłóż ciasto i umieść w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,30 godziny. Ciasto powinno wzrosnąć 2-3 razy.
Krok 7:
Dopasuj ciasto, rozłóż je z miski na posypanym mąką stole (po prostu odwróć miskę ciasta). Ostrym nożem lub skrobakiem do ciasta dzielimy ciasto na 2 części.
Krok 8:
Przenieś na blachę do pieczenia. Posyp powierzchnię ciasta mąką, przykryj ręcznikiem lub folią i pozostaw na 15 minut do odpoczynku, ciasto powinno w tym czasie trochę pasować.
Krok 9:
Pieczemy chleb w piekarniku rozgrzanym do 230 C przez 10 minut z parą (kładziemy głęboką blachę do pieczenia z wrzącą wodą na dnie piekarnika), po 10 minutach bierzemy blachę do pieczenia z wodą, zmniejszamy temperaturę do 170 C i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż będzie całkowicie ugotowana.
Krok 10:
Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g