skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Makaron (lepiej wziąć małe rozmiary) gotujemy w dużej ilości osolonej wody do miękkości.
Krok 3:
Szynkę kroimy w małą kostkę.
Krok 4:
Ser zetrzeć na tarce (ja użyłam 2 rodzajów sera, ale nie jest to konieczne)
Krok 5:
Odetnij skórkę z kawałków bochenka i posiekaj kombajnem na okruchy.
Krok 6:
W misce wymieszaj ciężką śmietanę, mleko, posiekany czosnek, 3/4 startego sera i całą szynkę, sól, pieprz do smaku.
Krok 7:
Dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj. (W tej formie okazuje się już bardzo smaczny i delikatny!)
Krok 8:
Rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia.
Krok 9:
Posyp mieszanką bułki tartej i pozostałego sera.
Krok 10:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 10-15 minut, wierzch powinien się lekko zrumienić.
Krok 11:
Wyjmujemy z piekarnika i możemy podawać. Na wierzchu otrzymujemy chrupiącą skórkę, a wewnątrz makaron w delikatnym kremowym sosie! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g