Pieczony makaron z szynką

długo znane makaroniki w nowym wyglądzie są pyszne! Danie okazuje się pachnące, delikatne i satysfakcjonujące. Próbowałem przed pieczeniem i po, okazuje się równie smaczne, więc jeśli nie ma czasu, możesz po prostu wszystko wymieszać i podać, najważniejsze jest zmieszanie z gorącym makaronem, aby cała mieszanina się rozgrzała, a ser zaczął się topić. Po upieczeniu dzięki serowi i bułce tartej uzyskuje się chrupiącą skórkę, ale tylko podczas pieczenia nie daj się ponieść emocjom, nie czekaj na silny rumieniec, w przeciwnym razie możesz wysuszyć zapiekanki! Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 72 % 41 g
273 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Makaron (lepiej wziąć małe rozmiary) gotujemy w dużej ilości osolonej wody do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Szynkę kroimy w małą kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser zetrzeć na tarce (ja użyłam 2 rodzajów sera, ale nie jest to konieczne)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odetnij skórkę z kawałków bochenka i posiekaj kombajnem na okruchy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W misce wymieszaj ciężką śmietanę, mleko, posiekany czosnek, 3/4 startego sera i całą szynkę, sól, pieprz do smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj. (W tej formie okazuje się już bardzo smaczny i delikatny!)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż mieszaninę w naczyniu do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posyp mieszanką bułki tartej i pozostałego sera.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 10-15 minut, wierzch powinien się lekko zrumienić.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmujemy z piekarnika i możemy podawać. Na wierzchu otrzymujemy chrupiącą skórkę, a wewnątrz makaron w delikatnym kremowym sosie! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy