skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki na biszkopt szyfonowy. Weź formę o średnicy 20 cm, najlepiej rozłączną.
Krok 2:
Wlej mąkę przesianą przez drobne sito do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby nie było grudek. Naczynia i trzepaczka powinny być suche! Oddziel żółtka od białek. Włóż białka do lodówki, pozwól im tam stać i trochę ostygnąć. Im zimniejsze są białka, tym łatwiej będzie się ubijać.
Krok 3:
Dodaj olej roślinny, zimną wodę i surowe żółtka do miski do suchej mieszanki mąki. Najpierw wymieszaj masę łyżką, aby suche potrawy połączyły się z wilgotnymi. Teraz przejdź przez masę mikserem i ubij, aż będzie gładka. Upewnij się, że rozpryski się nie rozpadają, ostrożnie używaj miksera.
Krok 4:
Ubij białka z cukrem waniliowym i kwasem cytrynowym za pomocą blendera lub miksera na wysokich obrotach, aż do uzyskania gęstych szczytów. Dodaj ubite białka do głównego ciasta z mąką i żółtkami. Zrób to delikatnie, mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu. Potrzebujemy jednorodnej mieszanki.
Krok 5:
Podziel powstałe ciasto na dwie równe części. W pierwszej części dodaj zielony barwnik spożywczy i wymieszaj.
Krok 6:
W drugiej części ciasta dodaj różowy barwnik spożywczy, wymieszaj. Kroki z barwieniem ciasta możesz pominąć. W takim przypadku wystarczy natychmiast wlać ciasto do przygotowanej formy.
Krok 7:
Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 160C W przygotowanej i natłuszczonej formie (mam ją w kształcie serca) rozłóż jedną łyżkę ciasta w różnych kolorach. Umieść ciasto na środku formy. Ponieważ jest umiarkowanie płynny, szybko się rozprzestrzeni, czego potrzebujemy. Zmieniaj kolory.
Krok 8:
Piec biszkopt przez około godzinę. Z czasem skup się na piekarniku. Ponieważ mamy biszkopt szyfonowy, pieczenie go zajmuje więcej czasu niż zwykle. Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy: naciśnij go; jeśli znowu się podniesie, jest gotowy. Wyjmij biszkopt z formy, ostudź i pokrój na trzy ciasta. W razie potrzeby najpierw odetnij górę ,tak jak ja (aby ciasto było jak najbardziej równe).
Krok 9:
Przygotuj składniki na krem. Przetrzyj twaróg przez drobne sito, aby był bardziej delikatny i wolny od grudek.
Krok 10:
Ubij twaróg ze skondensowanym mlekiem przez około 2-3 minuty mikserem. Wlej śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż śmietana zgęstnieje.
Krok 11:
Na półmisku z ciastem ułóż pierwsze ciasto i posmaruj je kremem. Na nim-drugi, potem trzeci. Dobrze posmaruj wszystkie ciasta.
Krok 12:
Wierzch i boki ciasta posmaruj również kremem. Przez niego nie powinno być widać herbatnika.
Krok 13:
Udekoruj ciasto według własnego uznania. Zrobiłem to z bitą śmietaną z dodatkiem barwnika i worka do szprycowania. Możesz po prostu posypać ciasto startą czekoladą, udekorować powierzchnię cukierkami, okruchami herbatników, polać lukrem.
Krok 14:
Udekorowałem środek i boki ciasta leśnymi jagodami.
Krok 15:
To wszystko, ciasto biszkoptowe z kremem twarogowym i leśnymi jagodami jest gotowe, ciesz się herbatą dla wszystkich!!!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g