ciasto z dzikimi jagodami, kolorowym biszkoptem i kremem twarogowym

niesamowicie pyszne i piękne ciasto na szyfonowym biszkopcie!!! Ciasto biszkoptowe z twarogiem okazuje się bardzo delikatne i smaczne. To najprostszy przepis na biszkopt szyfonowy, jaki kiedykolwiek zrobiłem. Co więcej, wziąłem dla niego bardzo mało oleju roślinnego.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 27 % 13 g
węglowodany 58 % 28 g
275 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki na biszkopt szyfonowy. Weź formę o średnicy 20 cm, najlepiej rozłączną.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mąkę przesianą przez drobne sito do miski o odpowiedniej wielkości. Dodaj cukier, sól, proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko trzepaczką, aby nie było grudek. Naczynia i trzepaczka powinny być suche! Oddziel żółtka od białek. Włóż białka do lodówki, pozwól im tam stać i trochę ostygnąć. Im zimniejsze są białka, tym łatwiej będzie się ubijać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej roślinny, zimną wodę i surowe żółtka do miski do suchej mieszanki mąki. Najpierw wymieszaj masę łyżką, aby suche potrawy połączyły się z wilgotnymi. Teraz przejdź przez masę mikserem i ubij, aż będzie gładka. Upewnij się, że rozpryski się nie rozpadają, ostrożnie używaj miksera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij białka z cukrem waniliowym i kwasem cytrynowym za pomocą blendera lub miksera na wysokich obrotach, aż do uzyskania gęstych szczytów. Dodaj ubite białka do głównego ciasta z mąką i żółtkami. Zrób to delikatnie, mieszając ciasto szpatułką od góry do dołu. Potrzebujemy jednorodnej mieszanki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel powstałe ciasto na dwie równe części. W pierwszej części dodaj zielony barwnik spożywczy i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W drugiej części ciasta dodaj różowy barwnik spożywczy, wymieszaj. Kroki z barwieniem ciasta możesz pominąć. W takim przypadku wystarczy natychmiast wlać ciasto do przygotowanej formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 160C W przygotowanej i natłuszczonej formie (mam ją w kształcie serca) rozłóż jedną łyżkę ciasta w różnych kolorach. Umieść ciasto na środku formy. Ponieważ jest umiarkowanie płynny, szybko się rozprzestrzeni, czego potrzebujemy. Zmieniaj kolory.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec biszkopt przez około godzinę. Z czasem skup się na piekarniku. Ponieważ mamy biszkopt szyfonowy, pieczenie go zajmuje więcej czasu niż zwykle. Sprawdź, czy biszkopt jest gotowy: naciśnij go; jeśli znowu się podniesie, jest gotowy. Wyjmij biszkopt z formy, ostudź i pokrój na trzy ciasta. W razie potrzeby najpierw odetnij górę ,tak jak ja (aby ciasto było jak najbardziej równe).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj składniki na krem. Przetrzyj twaróg przez drobne sito, aby był bardziej delikatny i wolny od grudek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij twaróg ze skondensowanym mlekiem przez około 2-3 minuty mikserem. Wlej śmietanę i kontynuuj ubijanie, aż śmietana zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na półmisku z ciastem ułóż pierwsze ciasto i posmaruj je kremem. Na nim-drugi, potem trzeci. Dobrze posmaruj wszystkie ciasta.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wierzch i boki ciasta posmaruj również kremem. Przez niego nie powinno być widać herbatnika.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Udekoruj ciasto według własnego uznania. Zrobiłem to z bitą śmietaną z dodatkiem barwnika i worka do szprycowania. Możesz po prostu posypać ciasto startą czekoladą, udekorować powierzchnię cukierkami, okruchami herbatników, polać lukrem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Udekorowałem środek i boki ciasta leśnymi jagodami.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    To wszystko, ciasto biszkoptowe z kremem twarogowym i leśnymi jagodami jest gotowe, ciesz się herbatą dla wszystkich!!!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilia - 288   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy