Sałatka z pieczonym łososiem

Lekka, jasna i bardzo zdrowa sałatka dla twojej sylwetki! Sałatka okazuje się bardzo smaczna, delikatna, pachnąca!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 60 % 12 g
węglowodany 15 % 3 g
138 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Najpierw wysyłamy ryby do pieczenia. Aby to zrobić, posyp solą, pieprzem, lekko posyp oliwą z oliwek i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby, upewnij się, że jej nie wysuszysz). Ryby można również gotować na parze lub smażyć na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj sos. Aby to zrobić, zrumień nasiona sezamu. Wlej sezam na suchą patelnię i smaż na średnim ogniu, aż lekko zmieni kolor. Gotowy sezam jest natychmiast usuwany z gorącej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, sezam i świeżo zmielony pieprz. Mieszać. Tankowanie jest gotowe. (Przed przyprawieniem sałatki koniecznie spróbuj dressingu, może zechcesz dodać więcej soku z cytryny lub sosu sojowego)

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyte i wysuszone liście sałaty doprawiamy połową dressingu (część dressingu zostawiamy, doprawiamy gotową sałatkę na samym końcu)

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój wiśnie na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), pokrój ogórek w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż liście sałaty, wiśni i ogórka na talerzu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż pieczoną rybę na wierzchu (posiekaną na dowolne kawałki) i wlej resztę sosu. Sałatka jest gotowa do podania. Smacznego!

zamiast świeżej ryby (aw moim przypadku świeżo mrożonej)) możesz wziąć soloną rybę, okaże się również bardzo smaczna i zajmie mniej czasu na gotowanie, ponieważ wtedy ryba nie będzie musiała piec.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy