skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Najpierw wysyłamy ryby do pieczenia. Aby to zrobić, posyp solą, pieprzem, lekko posyp oliwą z oliwek i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-20 minut (w zależności od wielkości ryby, upewnij się, że jej nie wysuszysz). Ryby można również gotować na parze lub smażyć na patelni.
Krok 2:
Przygotuj sos. Aby to zrobić, zrumień nasiona sezamu. Wlej sezam na suchą patelnię i smaż na średnim ogniu, aż lekko zmieni kolor. Gotowy sezam jest natychmiast usuwany z gorącej patelni.
Krok 3:
Do sosu wymieszaj oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, sezam i świeżo zmielony pieprz. Mieszać. Tankowanie jest gotowe. (Przed przyprawieniem sałatki koniecznie spróbuj dressingu, może zechcesz dodać więcej soku z cytryny lub sosu sojowego)
Krok 4:
Umyte i wysuszone liście sałaty doprawiamy połową dressingu (część dressingu zostawiamy, doprawiamy gotową sałatkę na samym końcu)
Krok 5:
Pokrój wiśnie na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości), pokrój ogórek w paski.
Krok 6:
Rozłóż liście sałaty, wiśni i ogórka na talerzu.
Krok 7:
Połóż pieczoną rybę na wierzchu (posiekaną na dowolne kawałki) i wlej resztę sosu. Sałatka jest gotowa do podania. Smacznego!
zamiast świeżej ryby (aw moim przypadku świeżo mrożonej)) możesz wziąć soloną rybę, okaże się również bardzo smaczna i zajmie mniej czasu na gotowanie, ponieważ wtedy ryba nie będzie musiała piec.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Łosoś na parze - 197 kcal/100g
- Łosoś gotowany - 189 kcal/100g
- Łosoś świeży - 140 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g