pomarańczowe ciasto słoneczne

pyszne, słodkie i zdrowe. Spodoba ci się! Ciasto okazuje się bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Konsystencja ciasta okazuje się dość gęsta, ponieważ mąka kukurydziana nie daje tej lekkości, co pszenica, ale jednocześnie okazuje się, że ma bogaty aromat i smak.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 77 % 33 g
181 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na ciasto

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przetrzyj twaróg przez sito lub przebij blenderem. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyciskamy sok z pomarańczy i połowy cytryny (dostałem gdzieś 100 ml soku).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok do masy twarogowej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajka i dokładnie ubij.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę kukurydzianą i pszenną, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do płynnej części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj, ciasto nie powinno być zbyt gęste.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ciasto do formy (rozmiar formy 20 cm) i piecz w temperaturze 170-180 C przez około 40 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem. To ciasto można upiec nie tylko w jednej formie, lubię je upiec w foremkach do muffinek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podczas pieczenia ciasta przygotujemy syrop do impregnacji.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Cukier mieszamy z sokiem pomarańczowym i cytrynowym, mieszamy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, ale nie gotować, pozostawić do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gotowe ciasto polać syropem na wierzchu. Aby syrop łatwiej wnikał w ciasto, powierzchnię ciasta można nakłuć szpikulcem. Pozwól ciastu namoczyć się i podawaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana - 368   kcal/100g
  • Pełnoziarnista mąka kukurydziana razowa - 355   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana pełnoziarnista przesiana - 362   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami vitaminisir - 364   kcal/100g
  • Mąka kukurydziana z ziaren z usuniętymi zarodkami newitaminiza - 364   kcal/100g

Podobne przepisy