przystawka z pieczonej cebuli z serem

gotuje się elementarnie, a smak okazuje się jasny i niezwykły!!! Połączenie sera i cebuli nie jest najbardziej tradycyjne, ale w tej gorącej przekąsce doskonale się uzupełniają. Cebula pieczona w piekarniku z pikantnymi ziołami staje się słodkawa i całkowicie nieostra, więc spodoba się nawet tym, którzy nie zaliczają się do fanów cebuli.
OlgaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 6 g
tłuszcze 39 % 9 g
węglowodany 35 % 8 g
129 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Włącz piekarnik w trybie grillowania lub rozgrzej w trybie normalnym do 260C.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w grube pierścienie o szerokości około 5-7 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ser w plasterki o dowolnym kształcie, które powinny pasować do krążków cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Cebulę ułożyć, posypać solą i pieprzem. Posypać suchymi ziołami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Skrop oliwą z oliwek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kawałki sera na wierzchu. Wyślij do piekarnika i piecz przez około 8 minut. W tym czasie cebula powinna zmiękczyć i stracić ostrość, ale zachować lekką chrupkość, a ser powinien się stopić i złocić. Podawaj gorącą przekąskę cebulową.

jeśli lubisz i chcesz to powtórzyć, możesz eksperymentować z różnymi rodzajami sera: smak potrawy znacznie się zmienia z mozzarellą, parmezanem lub serem pleśniowym.
to danie można ugotować na ruszcie grilla nad otwartym ogniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy